Moda i ljepota
101

I u Sarajevu: Phibrows microblading, iscrtavanje obrva za potpuno prirodan izgled dlačica

Piše: L. Č.
Mensura Megy Hodžić je kozmetička tehničarka sa 11 godina iskustva u ovoj oblasti te vlasnica kozmetičkog salona Le Salon u Sarajevu koji u svojoj širokoj lepezi usluga nudi najnovije tehnike Phicontour 3D permanent make upa i Phibrows microblading iscrtavanje obrva.

Mensura Megy Hodžić ima zvanje PhiMastera (edukatorice) te diplomu Phibrows microblading akademije čiji je vlasnik Branko Babić cijenjeno ime u svijetu estetske kozmetologije, koji je ujedno i autor ove tehnike.

Riječ je o vrlo preciznoj i umjetničkoj metodi koja se dosta razlikuje od klasične trajne šminke, a rezultat je potpuno prirodan izgled dlačica koje se crtaju u smjeru prirodnog rasta dlačica.

Vijeće Evrope (ResAp) je još 2008. usvojilo rezoluciju prema kojoj bi boje za trajnu šminku trebalo strožije kontrolisati. Mnoge zemlje donijele su odgovarajuće zakone i pravne smjernice, međutim, na bh. tržistu se i dalje koriste pigmenti koji su zdravstveno neispravni i mogu predstavljati ozbiljnu opasnost za zdravlje.

S druge strane, Phibrows pigmenti su prema EU standardima zdravstveno ispravni i dozvoljeni u Evropi. U pitanju su bio i vegan pigmenti koji ne sadrže nikal, cink, kobalt i druge teške metale, poput različitih kineskih i drugih pigmenata koji su štetni za zdravlje, a nažalost se primjenjuju u BiH.

Kao PhiMaster Bosne i Hercegovine, Mensura Hodžić širom svijeta održava edukacije o naprednim tehnikama i smart aplikacijama pomoću kojih studentima olakšava da savladaju microblading tehniku. Zajedno sa PhiMaster edukatoricom Vesnom Jugović prošle godine je na Phibrows Masterclassu u Beogradu pred 200 studenata izvela performans iscrtavanja obrva na živom modelu.

Edukacije organizira i u Bosni i Hercegovini, a neke od sljedećih destinacija su Amsterdam, Torronto, Singapur, Sidney te SAD.

Phibrows tim je u čitavoj Evropi pokrenuo akciju "Human eyebrows" koja je namijenjena osobama koje imaju alopeciju (opadanje i gubitak dlaka sa glave ili dijelova tijela) ili su prošle kroz hemoterapiju. Akcija traje već osam mjeseci, a i u kozmetičkom salonu Le Salon u Sarajevu osobe sa ovim zdravstvenim poteškoćama mogu dobiti besplatan tretman iscrtavanja obrva.