Prirodno jačanje kose
10

Hrana u službi ljepote: Orašasti plodovi, grah i špinat učinit će vašu kosu zdravom

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zdrava, sjajna i njegovana kosa cilj je gotovo svake žene zbog čega većina pribjegava različitim preparatima za njegu. No, dermatolozi podsjećaju da je hrana koju jedemo osnova zdrave i sjajne kose.

Nakon tridesete godine rast vaše kose će se postepeno usporavati. Kako biste to spriječili na jelovnik uvrstite namirnice bogate proteinima, željezom, vitaminima A, B, C, D i E, omega-3 masnim kiselinama, cinkom, selenom i magnezijem.

Dermatolozi savjetuju da svoju ishranu obogatite orašastim plodovima, jer istraživanja pokazuju da omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšanju rasta kose. Osim toga, orašasti plodovi bogati su vitaminom B i E, magnezijem i cinkom, što će spriječiti opadanje i listanje kose i učiniti je sjajnijom.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Losos, haringa, tuna i sardina bogate su bjelančevinama, vitaminom D, omega-3 masnim kiselinama i drugim komponentama poput linolejske kiseline koje će ojačati vašu kosu. Dobra opcija su i školjke koje su bogate cinkom koji će vašu kosu učiniti gušćom i bujnijom.

Svom jelovniku dodajte i špinat, hranjivi sastojak bogat željezom koji može spriječiti stanjivanje kose, ali i jaja koja su sjajan izvor bjelančevina i biotina koji su istovremeno važni za zdravu kosu i njen rast.

Grah je također važna namirnica jer je bogat proteinima, željezom, cinkom i biotinom koji potiču rast kose. U nedostatku biotina kosa često postane tanka i lomljiva.

Vašu kosu zdravijom će učiniti i jelovnik bogat crvenim mesom i tamnozelenim povrćem, kao i ljute paprike, krompir, mrkva i grčki jogurt.