Moda i ljepota
0

Hirurzi najprivlačniji među zdravstvenim radnicima

Sarajevo-x.com
Hirurzi su najprivlačniji, a internisti najneprivlačniji zdravstveni radnici, pokazalo je istraživanje ljekara Univerziteta u Barceloni.

Istraživanjem, u kojem su se upoređivali muški studenti, utvrđeno je da su oni visočiji i ljepšeg fizičkog izgleda izrazili želju da postanu hirurzi. S druge strane, studenti niže visine i manje privlačnog izgleda odlučivali su se za karijeru ljekara interne medicine.

U neobičnom istraživanju je sudjelovalo dvanaest hirurga i dvanaest internista približne starosne dobi. Zabilježena im je visina i uzete su fotografije doktora, a izgled je ocijenjivala grupa sastavljena od osam ženskih osoba.

Rezultati su pokazali da su muški hirurzi bili značajno viši i privlačniji od muških internista.

''Hirurzi su praktični ljekari koji moraju brzo reagirati te imati potpunu kontrolu na svom terenu- operacionoj sali. Njihova visina daje im osjećaj potpune komande i bolji pregled operacione sale, uključujući i pacijenta na stolu. S druge strane, internisti nose teške stetoskope oko vrata, koji im povijaju glave prema dolje što još više smanjuje njihovu stvarnu visinu'', navodi se u obrazloženju istraživanja.