{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haad oduševio kolekcijom visoke mode "Huma": Dašak srednjovjekovne Bosne protkane modernim nitima

23.12.2015. u 22:19
303
68
Haad oduševio kolekcijom visoke mode "Huma": Dašak srednjovjekovne Bosne protkane modernim nitima
303
Poznati bh. modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad predstavio je večeras u Gradskoj vijećnici u Sarajevu novu kolekciju visoke mode pod nazivom "Huma". Haad je predstavio više od 50 modela koji su napravljeni od pamuka, svile i prefinjene čipke koja je rađena na razboju.
Inspiraciju za reviju Haad je našao u Humi, ženi koja je spojila istok i zapad rodivši se, a životom ostala upamćena samo po jednom pasusu historije. Riječ je o unuci sultana Bajazida II i Stjepana Kosače, ženi koja je spojila Evropu i Aziju, tradiciju i modernizam.

Upravo je takva i kolekcija - spoj urbanog i modernog s bogatom tradicijom.

Kolekcija Huma ispletena je nitima finog prediva otkanog na razboju-stanu, ukrašena ručnim vezom i keranjem, protkana surmom, kičena filigranom s ciljem da izreče priču naših predaka našim jezikom i da se uklopi u okvir naše današnje estetike. Huma je i snoviđenje bosanske žene, ponosne i vrijedne u svom postojanju pričana kroz feredžu  kao simbol vremena i statusa.

"Huma je moja inspiracija, a ja sam kroz njen lik htio da izbaštinim priču o tkanim materijalima, tkaljama u BiH, o heklanju, keranju, vezu, filigranu kao vezu, o svom bogatstvu koje daju vrijednost BiH i da napravim kolekciju koja bi iz te tradicije izvukla nešto što je današnjoj estetici bilo prihvatljivo", rekao je Haad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: