Moda i ljepota
341

Haad, dizajner opreme zlatnih košarkaša: Nafaka društva se ušiva i na dresu

Piše: Edin Isanović
Adnan Hajrulahović Haad jedan je od najuspješnijih bh. modnih dizajnera. Zahvaljujući svojoj kreativnosti već blizu deceniju i po uspješan je na modnoj sceni u BiH. Posljednjih nekoliko godina dizajnira sportsku opremu.
Adnan Hajrulahović Haad
Adnan Hajrulahović Haad

Za Klix.ba kaže da za pravog dizajnera nema razlike u tome da li dizajnira glamuroznu haljinu ili sportski dres. Naglašava kako je tekstilnu industriju usmjerio na izgradnju prvog bh. sportskog brenda.

"Jedan sam od onih koje u poslu nosi adrenalin. Posao doživljavam kao drugi igru 'plejke', koju lično nikada nisam igrao. Uživam, igram se. Moj prvi dres koji sam dizajnirao je bio za FK Sarajevo. Iz potrebe Bordo tima razvio se dalje čitav kontekst HAAD get a game. Sve dalje je historija. To je bilo prije četiri godine. Sva iskustva u modi i tekstilnoj industriji usmjerio sam u izgradnju prvog bh. sportskog brenda. Danas je tim koji okuplja Fashion & Style Factory ozbiljna fabrika. Svaki dan idemo na posao s osmijehom da pravimo nove dresove i nižemo nove pobjede", kaže Haad za Klix.ba.

Kadeti BiH u dresovima koje je dizajnirao Haad (Foto: Klix.ba)
Kadeti BiH u dresovima koje je dizajnirao Haad (Foto: Klix.ba)

Raširio krila Zmaju i očekivao da polete u pobjede

Adnan je nedavno došao na ideju da zmaju, kao simbolu bh. selekcija, raširi krila na dresu košarkaških reprezentacija. Na pitanje otkud takva ideja, odgovara:

Adnan Hajrulahović Haad
Adnan Hajrulahović Haad
"Pratim sve sto se dešava oko mene, a u sferi je mojih interesovanja. Bh. reprezentacija je već imala dresove sa nekom simbolikom zmaja. Od trenutka kada je Košarkaški savez BiH meni kao dizajneru i HAAD get a game kao brendu povjerio zadatak dizajna i izrade opreme naših reprezentativaca, bavio sam se idejom kako da tog našeg zmaja usmjerim na neki pobjednički kurs. Na prethodnim dresovima taj zmaj je prema mom mišljenju imao pognuta i savijena krila. Moja vizija je bila raširiti mu krila i pustiti ga da poleti. To sam i uradio. Na presici na kojoj je dres predstavljen sam to i naglasio. Raširio sam krila Zmajevima i očekivao da polete u nove pobjede. Zmaj kao simbol protkan je kroz kompletnu kolekciju opreme koju sam radio za svih sedam košarkaških selekcija. Meni je izuzetno bitno da sva oprema, od dresa, trenerke, opreme za trening do paradne opreme, bude u istom stilu i bude prepoznatljiva. Simbolika zmaja je jaka i traži odgovornost, ali i daje snagu. Sretan sam što imam za pravo dati bar trun odgovornosti u toj viziji pobjednika na raširenim krilima zmaja", dodaje naš sagovornik.

Dizajnira dresove za seniorsku košarkašku reprezentaciju

Kaže kako je uspjeh relativna stvar. Ipak, ponosan je da su prve dvije medalje koje dolaze u BiH u kolektivnim sportovima, osvojene u dresovima HAAD get a game.

Kadeti BiH u dresovima koje je dizajnirao Haad (Foto: Klix.ba)
Kadeti BiH u dresovima koje je dizajnirao Haad (Foto: Klix.ba)

"Uspješan sam čovjek jer iza mene je stabilna porodica koja je moj oslonac i moj svjetionik. Ali ako uspjeh gledamo kroz karijeru i posao, onda sam i na tom planu uspješan. Dva zlatna odličja za kolektivne sportove koja dolaze u našu BiH izvojevana su u dresovima HAAD get a game. Veliko je to, trajno, urezano u vremenu. Sve to mnogo mi znači. Veoma sam sretan čovjek. Sretan što je reprezentacija moje zemlje prvak Evrope u košarci i što sam baš ja imao tu privilegiju i čast dizajnirati opremu u kojoj su nastupali. Dakako, sve to daje vjetar u leđa, ali iziskuje odgovornost prema sebi i društvu. Volio bih kada bih vam mogao opisati tu moju emociju. Sati i dani napornog rada, neprospavane noći i sve bh. teškoće su se isplatile. Ti zlatni dečki dali su svemu tome jedan veliki smisao. Ja sam im izuzetno zahvalan i ponosan na njih i na njihov talenat, drugarstvo i mladost. Bh. stvarnost, sportska, privredna, umjetnička... nije lagana niti jednostavna. Zahtijeva enormno mnogo truda, rada i dokazivanja. Ogromno je to stati rame uz rame sa svjetskim silama i biti dostojan sebe i države iz koje dolaziš", kazao je ovaj modni dizajner.

Adnan Hajrulahović Haad
Adnan Hajrulahović Haad
Hajrulahović napominje kako život ne staje i da ga u budućnosti čeka mnogo posla.

"Već danas dizajniram i sa timom HAAD get a game pripremam nove dresove za seniorsku košarkašku reprezentaciju. Radim sa drugim bh. sportskim klubovima na njihovim dresovima. Od septembra imamo novih desetak klubova sa kojim sarađujemo i žurno radimo da sve bude spremno na vrijeme. U sali kažem da nemam vremena za prazan hod jer moram praviti opremu za šampione. Puno je onih koji će to tek da budu. Volio bih kada bi i drugi sportski savezi shvatili da se nafaka društva ušiva i na dresu i kad bi sagledali snagu ovog društva u punoj ljepoti. Evo naši Zmajići nas naučiše - sve se može kad se sa osmijehom vrijedni slože", zaključio je Haad.