"Izgleda kao leš"
6

H&M na udaru kritika zbog premršave manekenke

Sarajevo-x.com
Kompanija H&M našla se na udaru kritika zbog premršave manekenke koja reklamira njihovu najnoviju kolekciju Marni.
Manekenka Aymeline Valade koju opisuju riječima "kostur" i "leš" zaštitno je lice nove kolekcije švedske modne kuće H&M. No, sama kolekcija je ostala u drugom planu zbog Aymelineinog izgleda koji je bio predmet žalbi brojnih klijenata.

Aymeline im je toliko mršava da se čini kao da će se svakog trena srušiti, a neki su komentirali i njen stil. Odjeća koju nosi u kombinaciji sa šminkom ističe njen blijedi ten, upale obraze, tamne podočnjake i neurednu kosu.

Zbog svega toga, Aymeline izgleda još nezdravije. Ljekar Julian Spinks kazao je Daily Staru da menkenka izgleda kao leš. Njena koža je siva, ruke prepune vena, a ima i ogromne podočnjake.

"Nevjerovatno je da jedna modna kuća kao što je H&M, koja se obraća mladim ljudima, koristi fotografiju kojom ih potiče na nezdravi stil života", kazao je Spinks.

Neki kupci su toliko razočarani da su sigurni da više neće svraćati u H&M. U službenom saopćenju H&M je naveo da cijeni mišljenje avojih kupaca.

"Žao nam je što neki ove fotografije smatraju neetičnima i misle da je manekenka anoreksična. Ne radimo s manekenkama koje se opijaju, drogiraju i koje su značajno pothranjene. Svjesni smo da su mnoge manekenke sitne i tanke, ali to su pravila modne industrije".