{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glamur u bočicama u Novom Sadu: Parfemi od starog Rima do savremenih bočica

A
7.11.2015. u 17:23
164
2
Glamur u bočicama u Novom Sadu: Parfemi od starog Rima do savremenih bočica
164
Glamur u bočicama u Novom Sadu: Parfemi od starog Rima do savremenih bočica
U Zbirci strane umjetnosti Muzeja grada Novog Sada ove sedmice je otvorena izložba "Glamur u bočicama" na kojoj su predstavljeni brojni primjerci parfema, od rimskog perioda pa do najsavremenijih dizajniranih i rijetkih bočica.
Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa historijatom parfema, da saznaju koje su od ovih mirisa koristile poznate ličnosti, kao i da pročitaju šta su o njima imali da kažu velikani svjetske scene.

Olja Maglovski, kustos historičar i jedan od autora, kazala je da su tokom pripreme izložbe otkrivali ne samo kako su živjeli obični ljudi, nego i domaći vladari. 

"Za ovu priliku Muzej historije Jugoslavije iz Beograda pozajmio je parfermske bočice Josipa Broza Tita. Princeza Jelisaveta Karađorđević ustupila je Muzeju grada Novog Sada sopstvene parfeme. Među njima se nalazi i "Daum" u svojoj čuvenoj Lalique bočici koji predstavlja poklon jordanske kraljice Ranije. Izloženo je oko 2.000 eksponata", rekla je Maglovska.

Ekskluzivno je prikazano blago Viminacijumskih arheoloških nalazišta, staklene bočice za kozmetičko-farmaceutske preparate iz perioda od kraja 1. do 4. vijeka. Viminacijum je bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije.

Posebno interesovanje izazvala je bočica od nekoliko milimetara koja se nalazi ispod lupe preko koje može da se pogleda izbliza. Radi se o parfemu koji su nekada stari Rimljani nosili oko vrata. Prikazan je samo mali dio od preko 2.000 staklenih posuda koje su nađene na teritoriji Srbije, a potiču iz rimskog perioda.

Novosađane posebno su zaintrigirale dvije male boce. Jedna u obliku kamile koja je proizvedena u egipatskoj fabrici parfema Al Fajed, i druga na kojoj je pisalo "The Egyptian Perfume Palace: Queen Hatshipsut". Obje su proizvod mašte poznatog dizajnera Renea Lalika koji je stvarao od kraja 19. do sredine 20. vijeka, i bio je poznat po svojim kreacijama od stakla.

Među izloženim eksponatima našli su se i parfemi Saab koji nose ime svog kreatora, poznatog libanskog dizajnera Elie Saaba. Stil ovog umjetnika leži u jedinstvenom spoju istočnjačke i zapadne kulture.

Ova izložba privukla je veliku pažnju posjetilaca, a goste je dočekao mladić na štulama obučen u frak sa polucilindrom na glavi, i sa parfemom u rukama kako bi namirisao one koji su to željeli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: