Moda i ljepota
0

Geni aktivniji kod žena nego kod muškaraca

NINA
Međunarodni naučnici dovršili su prvu potpunu analizu hromosoma X koji je povezan s više od 300 bolesti što bi moglo objasniti kako hromosom X utječe na razlike između muškaraca i žena.

Hromosomi su mikroskopske spirale koje sadrže genetske informacije, a nalaze se u ćelijama svakog živog bića. Ljudi imaju 22 para hromosoma, te hromosome X i Y koji određuju spol. Žene imaju dva hromosoma X, a muškarci imaju hromosome X i Y. Naučnici kažu da, kako pokazuju istraživanja, ženski geni rade intenzivnije na određivanju spola nego muški.

Rezultati su pokazali da se, u 75 posto slučajeva, prije rođenja kod zdravih ženskih beba «gasi» jedna kopija kromosoma X koja bi mogla uzrokovati bolesti. Kod muškaraca nema takve kopije koja bi se mogla «ugasiti», što možda objašnjava zašto se neke bolesti vezane uz hromosom X, kao što je hemofilija, javljaju samo kod muškarca.

Stručnjaci su također mapirali lokacije gena na hromosomima X i Y. U istraživanju su sudjelovali naučnici njemačkog Instituta Max Planck, zatim naučnici Instituta Wellcome Trust Sanger sa Univerziteta Baylor u Texasu i Centra za sekvencioniranje gena pri Univerzitetu Washington u St. Louisu.