Moda i ljepota
0

Eurobarometar: Pušači u Hrvatskoj ne obaziru se na trudnice i djecu

FENA
Pušači u Hrvatskoj imaju najmanje obzira prema trudnicima i djeci kada je u pitanju pušenje u zatvorenim prostorima - u kući ili automobilu, pokazuju rezultati novog Eurobarometra, koje je u utorak predstavio povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou.

Istraživanje o stajalištima Evropljana prema pušenju provedeno je između 6. oktobra i 8. novembra prošle godine u 27 zemalja članica, jednoj od zemalja kandidata Hrvatskoj, te na sjevernom Kipru, turskom dijelu otoka, koji ne kontrolira vlada u Nikoziji. Anketirano su ukupnu 28.584 osobe, a u Hrvatskoj, gdje je ispitivanje provela agencija PULS, hiljadu ljudi.

Istraživanje pokazuje da je najmanje obzira prema trudnicama utvrđeno u Hrvatskoj - samo 49 posto ispitanih reklo je da nikada ne puši u kući u prisutnosti trudne žene.

Najviše obzira pokazuju pušači u Litvi (94 posto), Latviji, Malti i Slovačkoj (91 posto), a nešto obzirniji od Hrvata su Danci (55 posto), Španci (58 posto) i Austrijanci (61 posto).

Obzir prema trudnicama u prosjeku je nešto veći nego prema djeci i ostalim nepušačima. Postotak onih koji su odgovorili da puše u automobilu u društvu djeteta kreće se od jedan posto (Estonija i Švedska, u Danskoj je takvih 17 posto, a najviše ih je u Hrvatskoj - 19 posto.

Oko polovice ispitanika odgovorilo je da su u njihovoj kući ne puši. Postoci se kreću od 83 posto u Finskoj, a najviše se puši u hrvatskim domaćinstvima - samo 17 posto ispitanika odgovorilo je da su u njihovim stanovima i kućama ne puši.

U prosjeku 22 posto ispitanih je odgovorilo da pušenje u kući ne dopuštaju nikome.

Uvjerljiva većina evropskih građana podržava čvrstu politiku u borbi protiv pušenja i zauzima se za zabranu pušenja u uredima i na javnim mjestima, pokazuju rezultati Eurobarometra, prenosi Hina.

"Jako me veseli što je javna podrška zabrani pušenja u uredima i na javnim mjestima tako visoka. To može samo pojačati nastojanja da radna mjesta i javna mjesta budu oslobođena od duhanskog dima do 2009. godine", rekao je povjerenik Kyprianou, koji je najavio da će EU 31. maja, na svjetski Dan nepušenja, pokrenuti protupušačku kampanju "Pomoć za život bez duhana".