Jesenji trendovi
15

Emina Husedžinović-Ibrahimović: Prigrlite kožu, krzno i intenzivne boje, a izbacite čipku

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jesen je pred vratima, a s njom i cijela lista najnovijih modnih trendova koje mnogi s nestrpljenjem iščekuju. Modni stručnjaci uveliko najavljuju jesenje trendove koji će narednih mjeseci dominirati ulicama širom svijeta, pa tako i BiH.

Od romantičnih kreacija do komada inspiriranih muškim ormarom, nadolazeća sezona donosi raznolikost krojeva i silueta, boja i uzoraka.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Uz klasične krojeve s novim detaljima, igrom linija i materijala stvoreni su sasvim novi komadi. Umjetnost je još jednom poslužila kao inspiracija mnogim dizajnerima, baš kao što su se zelena boja i sjaj metalik nijansa te meko pletivo i koža istaknuli kao omiljeni odabiri boja i materijala.

Potvrdila nam je to i poznata dizajnerica Emina Husedžinović koja nam je kazala da su intenzivne boje poput pink, žute, plave, crvene i ljubičaste u modi.

Emina Husedžinović-Ibrahimović/Foto: Instagram
Emina Husedžinović-Ibrahimović/Foto: Instagram

"Cipele intenzivnih tonova razbijaju jednobojne i monotone akromatske haljine i odijela. Žuta je popularna, ali ipak nova crna su metalizirana zlatna i hematit srebrna. Perje također može poslužiti kao modni dodatak za glamurozne haljine, ali sve je više prošlost. Nove kolekcije su nastale od monokromatskih tonova kao što je košulja, kaput i hlače sve u jednoj boji, naprimjer u boji terakote. Popularni su i zemljani tonovi, boje jeseni, od animal printa, zebre u smeđoj interpretaciji i sivi tonovi. Sve više silueta odjeće ne prati liniju tijela, ležerno je u modi", kaže Husedžinović.

Primat su, nastavlja dizajnerica, preuzele male torbe oštrih linija, za kojima sve češće posežu brojne modne influenserke.

"Velike torbe su posljednjih nekoliko godina u modi. Međutim, sada je obrnuta situacija, pa su male torbe minijaturnih oštrih linija vrlo brzo postale svjetski hit. Osim toga, popularni su materijali sa dva lica i zbog tog se sako i i kaput i ne postavljaju", pojašnjava Husedžinović.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Krzno i koža se koriste za novu jesen/zima kolekciju 2019/2020.

"Najpopularnija su siva, ležerna odijela od štofa androgene forme preko kojih se nose bogati pojasevi i korzeti. Uz odijela se obavezno nosi bogata kruta bijela košulja. Čipka izlazi iz mode, a na njeno mjesto dolazi taft i graz svila ukrašena diskretnim aplikacijama od kristala", kaže nam Husedžinović.