U ulozi voditeljice
162

Elegantno izdanje Jasmile Žbanić na dodjeli "evropskih Oscara" u kreaciji bh. dizajnerice

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić bila je jedan od voditelja dodjele Evropskih filmskih nagrada, a plijenila je pažnju u elegantnoj bijeloj haljini koju je dizajnirala bh. dizajnerica Irma Saje.
Ovogodišnja dodjela Evropskih filmskih nagrada održana je u Reykjaviku na Islandu, a bh. rediteljica Jasmila Žbanić bila je jedna od prezentera na ceremoniji.

Za ovu priliku birala je dugu bijelu haljinu na jedno rame sa zelenim detaljem na prsima. Također, na ruci je nosila narukvicu napravljenu od tkanine jednake onoj od koje je sašivena haljina, također sa zelenim detaljima.

Kreacija je djelo bh. dizajnerice Irme Saje, koja je u prethodnom periodu bila "provjereni" odabir rediteljice. Njenu haljinu nosila je na premijeri filma "Quo Vadis, Aida?" u Veneciji, a potom i na dodjeli Oscara.

Saje se na svom Instagram profilu pohvalila Jasmilinom fotografijom u njenoj kreaciji, a Žbanić je također podijelila fotografije s dodjele Evropskih filmskih nagrada.

"Nagrade Evropske filmske akademije u Reykjaviku. Filmska porodica ponovo na okupu", poručila je Jasmila podijelivši utiske s dodjele.

Pored naše rediteljice, ulogu voditelja na dodjeli imali su bugarska glumica Maria Bakalova, danski glumac Nikolaj Coster-Waldau, grenlandska pjevačica i glumica Nukâka Coster-Waldau, njemačka glumica Nina Hoss te islandski reditelj Baltasar Kormákur.

Podsjetimo, film "Quo Vadis, Aida?" prošle godine osvojio je "evropskog Oscara" u tri kategorije - za najbolju glumicu, režiju te najbolji film.

Na 35. izdanju dodjele najveći trijumf ostvario je film "Trougao tuge" švedskog reditelja Rubena Ostlunda, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Film je nagrađen priznanjem za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju, a najboljim evropskim glumcem proglašen je Zlatko Burić iz susjedne Hrvatske.