Za samo nekoliko minuta
34

Donosimo vam recepte za njegu lica od prirodnih sastojaka koje možete napraviti kod kuće

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Nemate vremena da kupite gotovu masku za lice ili jednostavno želite isprobati masku za lice od prirodnih sastojaka. Slijedite ove jednostavne recepte i i napravite maske za lice od sastojaka koje imate kod kuće.

Briga o koži tijela nikada nije bila važnija, naručito kada se radi o njezi lica. Svakodnevno čišćenje pomoći će u održavanju kože tijela i lica, ali ponekad kozmetički preparati mogu biti skupi ili nedostupni pa nije loše poznavati i neke jednostavnije, alternativnije načine čišćenja lica koji će nam pomoći.

Maske za lice od banana su prepune sastojaka za sjajnu kožu. Vitamin A služi za za uklanjanje tamnih mrlja i zaglađivanje grube kože, a vitamin B služi smanjuje suhoću kože, dok se za vitamin E smatra da smanjuje bore. Također, banane su prepune kalija koji je zaslužan za hidrataciju kože. Zato banane čine potpuno prirodnu, domaću masku za lice koja kožu čini mekšom.

Za pripremu zgnječite zrelu bananu srednje veličine u glatku teksturu, a zatim je nježno nanesite na lice i vrat. Pustite da odstoji deset do dvadeset minuta, zatim isperite hladnom vodom. Također možete pomiješati jednu četvrtinu šolje običnog jogurta, dvije kašike meda i jednu srednju bananu pa laganim pokretima nanositi masku na lice.

Maske za lice od zobenih pahuljica je brz izbor uz kojeg ćete bolje izgledati. Pomiješajte pola šolje vruće vode, ali pazite da ne bude kipuća voda i jednu trećinu šolje zobenih pahuljica. Nakon što su voda i zobene pahuljice odstajale nekoliko minuta i dobile ljepljivu strukturu, umiješajte dviie kašike običnog jogurta, dvije kašike meda i jedan manji bjelanjak.

Nanesite tanak sloj maske na lice i ostavite da odstoji deset do petnaest minuta, potom isperite toplom vodom. Prije skidanja ove maske za lice, preporučuje se da postavite cjediljku u umivaonik kako ne bi došlo do začepljenja odvoda.

Maska za lice od mlijeka u prahu učinit će vaše lice svježijim. Potrebno je da pomiješate jednu četvrtinu šolje mlijeka u prahu s dovoljno vode da dobijete gustu teksturu poput kreme za lice. Smjesom temeljito premažite lice, ostavite da se potpuno osuši, a zatim isperite toplom vodom.

Maska za lice od jogurta je još jedan od načina kako kožu učiniti još nježnijom. Kako biste očistili kožu i suzili pore, namažite malo običnog jogurta na lice i ostavite da odstoji oko 20 minuta.

U ovu masku za lice od jogurta možete dodati sok od jedne četvrtine kriške narandže i malo narandžine pulpe. Ostavite smjesu na licu najmanje pet minuta prije nego je isperete.

Maska za lice od jaja je dobra ako imate suhu kožu kojoj je neophodna hidratacija. Potrebno je da odvojite jaje i umutite žumanjak. Za masnu kožu koristite samo bjelanjak i dodajte malo limuna ili meda. Za normalnu kožu koristite cijelo jaje. Nakon što ga umutite, nanesite ga na lice i pričekajte 30 minuta, potom isperite.