{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodaci prehrani štete zdravlju

S
28.2.2007. u 14:51
0
0
Dodaci prehrani štete zdravlju
0
Dodaci prehrani štete zdravlju
Dodaci prehrani koje koriste Amerikanci, ali i ostatak svijeta kako bi spriječili bolest i usporili starenje čini se da djeluju upravo suprotno. Ovo je objavljeno u velikoj studiji o utjecaju antioksidanta na organizam.
Prema nalazima objavljenim u časopisu američke medicinske asocijacije, stručnjaci upozoravaju da bi konzumenti trebali biti jako oprezni pri uzimanju dodataka prehrani.

Analizirani podaci iz 68 relevantnih studija koje uključuju 232 hiljade ljudi, nisu potvrdili da da uzimanje beta-karotena, vitaina A ili vitamina E produžava životni vijek. Naprotiv, analiza upućuje da ovi dodaci prehrani povećavaju vjerovatnoću smrtnosti za 5%. Za vitamin C i Selen nisu utvrđeni ni pozitivni, ali ni negativni efekti.

Ovi nalazi se ne odnose na prirodne antioksidante koji se mogu naći u voću i povrću.

Predstavnici proizvođača dodataka prehrani i vitamina osporavaju rezultate, tvrdeći kako su u studiji korišteni podaci bolesnika. Zdravi ljudi piju vitamine da bi ostali zdravi, stoji u njihovom saopštenju.

Industrija antioksidanta vrijedi više milijardi dolara. Procvat su doživjele nakon što su studije indicirale kako ove tvari mogu produžiti životni vijek, jer uništavaju slobodne radikale koji su prirodan nuspojava ćelijskih procesa.

No u posljednje vrijeme čitava serija studija o nadomjescima prehrani je razočaravajuća. U ponedjeljak je objavljeno da bijeli luk ne snižava holesterol. Još neke studije su imale alarmantne podatke. Korištenje beta-karotena povećava rizik od raka pluća kod pušača, a korištenje vitamina E sveobuhvatno povećava rizik od umiranja.

Najmanje 150 miliona Amerikanaca svakodnevno koristi nadomjeske koji sadrže antioksidante.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: