{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca začeta na ljeto ostvaruju slabija akademska dostignuća

S
10.5.2007. u 18:32
0
0
Djeca začeta na ljeto ostvaruju slabija akademska dostignuća
0
Djeca začeta na ljeto ostvaruju slabija akademska dostignuća
Ukoliko vjerujete u astrologiju, znate da mjesec u kojem ste rođeni mnogo govori o vašoj osobnosti, temperamentu i ljubavnim šansama. Ali, grupa naučnika je nedavno otkrila da godišnje doba u kojem je dijete začeto može također utjecati i na njegova ili njena buduća akademska dostignuća.
Dr. Paul Winchester sa Univerziteta u Indiani proučavao je rezultate školskih testova ukupno 1 667 391 učenika iz Indiane od 3. do 10. razreda.

Detaljnim proučavanjem posebnog testa za utvrđivanje obrazovnog progresa, Winchester i njegove kolege su otkrili da se rezultati iz oblasti matematike i književnosti razlikuju po godišnjim dobima tj. učenici začeti u juni i avgustu ostvarili su najniže rezultate.

Winchester je neobično otkriće predstavio na godišnjem sastanku udruženja pedijatara koji je održan početkom sedmice.

Svi učenici i učenice koji su začeti u periodu od maja do avgusta ostvarili su niže rezultate za 1 do 1,5% u odnosu na ostale promatrane učenike i učenice.

Istraživači vjeruju da je glavni razlog ovakvim rezultatima upotreba ogromnih količina pesticida svake godine u SAD-u. "Mozak fetusa se počinje razvijati vrlo brzo nakon začeća, a ljeti najviše koristimo pesticide kako bi se odbranili od napasnika u našim poljima i vrtovima", objasnio je Winchester.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: