Moda i ljepota
0

Djeca nisu ključ za ženinu sreću

Sarajevo-x.com
Iako na Dan majki ne dobijaju cvijeće i slatkiše, žene koje nemaju djecu su jednako sretne u svojim pedesetim godinama kao one koje su majke. Studija sprovedena na Univerzitetu Florida pokazala je da su najusamljenije žene samohrane majke, udovice i one koje su razvedene.

Zdravlje i partner doprinose sreći i dobrostanju žene više nego majčistvo. Bitni faktori koji utiču na zadovoljstvo žene su i obrazovanje, ljubavne veze, porodica i prijatelji.

"Među ispitanicama bile su žene u pedesetim godinama koje su majke i one koje nemaju djece. Njihovo psihičko stanje je na sličnom nivou", rekla je Tanya Koropeckyj - Cox, profesorica sociologije na Univerzitetu Florida i vođa istraživačkog tima koji je radio ovu studiju.

U studiji je učestvovalo 6.000 žena između 51 i 61 godine.

"Socijalna integracija i svakodnevne brige oko plaćanja računa i slično igraju mnogo veću ulogu u životu sredovječne žene i direktnije utiču na njeno blagostanje", dodala je profesorica.

Istraživanje koje će u potpunosti biti objavljeno u magazinu "International Journal of Aging and Human Development", pokazuje da majčinstvo također igra važnu ulogu za sreću jedne žene.

Žene koje su rodile u tinejdžerskim godinama depresivnije su i usamljenije od onih koje su djecu dobile u zrelijim godinama.