Moda i ljepota
118

Dizajner Marko Feher: Najviše me ispunjava kada neko moju odjeću nosi sa strašću

Piše: T. Č.
Mladi banjalučki modni dizajner Marko Feher je za kratko vrijeme napravio veliki uspjeh, kako na našoj, tako i na svjetskoj modnoj sceni. Njegovo ime i kreacije mogu se vidjeti u svim modnim časopisima, čak i u britanskom magazinu Vogue.

Marko Feher živi na više adresa, ali zvanično sjedište brenda “Marko Feher” je u Londonu gdje je i registrovan. U razgovoru za Klix.ba kaže da nije očekivao da se uspjeh na svjetskoj modnoj sceni desi tako brzo, mislio je da je za to potreban dug i trnovit put.

“Put jeste trnovit, ali dug nije bio, mada je još mnogo posla ispred mene”, kaže Feher.

Prvi odjevni predmet koji je dizajnirao bile su ženske hlače, međutim, prvi komad odjeće koji je javno prezentovan bila je haljina za Vanju Mišić, učesnicu prvog regionalnog takmičenja X Faktor. Vanja je tada bila vokal u bendu Vanja The Frog, a u njegovoj haljini nastupila je i na Jelen Demofestu 2013.

U svom poslu najviše voli biti svoj, pokazati emociju kroz odjeću, ispričati priču, poslati poruku. Zadovoljstvo mu pričinjava i kada vidi koliko su ljudi sretni kada kupuju neki komad odjeće.

Od dizajnera visoke mode najviše cijeni pokojnog Alexandera McQueena, Rei Kawakubo i Garetha, a kaže i da voli kritike jer ga čine kompletnijim.

“Dosta dobro izvagam od koga dolaze kritike i da li ih treba uvažiti. Ja sam Škorpija u horoskopu, što znači da imam distancu prema ljudima i ne puštam ih lako u svoju zonu, ali konstruktivne kritike zaista volim”, ističe Feher, koji trenutno radi na više kolekcija.

Najinspirativnija je, kaže, kolekcija Romantic Aggressiv koja je spoj snage i nježnosti, krhkog i neuništivog, ali i priča o našoj vanjštini i nečemu iznutra što svi vanjštinom prikrivamo. Marko ovu kolekciji radi već neko vrijeme, dosta je zahtjevna jer posebno tretira materijal kako bi manipulacijom tog materijala dobio jedinstven materijal i to zahtijeva dosta vremena, jer je sam tretman spor i složen.

Što se tiče planova za naredni period kaže da se ne želi ograničavati, ali da za sada ostaje vjeran svojoj monohromatskoj skali.

“Stil je nešto što sam ja, tako da ću tome zauvijek ostati vjeran, a bojama, oblicima i materijalima ću vjerovatno da se igram u skorijoj budućnosti”, kaže na kraju razgovora banjalučki dizajner.