Nezdravi piling
7

Dermatolozi oštro iskritikovali novi proizvod za njegu kože slavne Kylie Jenner

Klix.ba
Kylie Jenner (Foto: Kylie Skin)
Kylie Jenner (Foto: Kylie Skin)
Kylie Jenner predstavila je nove proizvode za njegu kože koji su se rasprodali u rekordnom roku, ali i izazvali burne reakcije dermatologa na društvenim mrežama koji naročito osuđuju njen piling od oraha.

Naime, kolekcija Kylie Skin uključuje nekoliko proizvoda kojima i sama Kylie njeguje svoju kožu. Ona se na društvenim mrežama pohvalila pilingom od oraha na šta struka nije mogla šutjeti.

Foto: Kylie Skin
Foto: Kylie Skin

"Nisu li ovi pilinzi previše agresivni za kožu?", počela je rasprava na internetu.

Kako kažu dermarolozi, fizička eksfolijacija pilinzima poput Kylie Skin pilinga od oraha nije zdrava za kožu jer skida površinski sloj kože te stvara mikro ogrebotine koje dovode do iritacije. Pored toga, ovakvi pilinzi, pojašnjavaju stručnjaci, povećavaju mogućnost pojave akni i pigmentacijslih mrlja, javlja Elle.

Foto: Kylie Skin
Foto: Kylie Skin

"Pilinzi od oraha oduvijek se smatraju grubim za kožu jer kada korisitite proizvod sa velikim i grubim česticama poput oraha, na koži se stvaraju mikro ogrebotine koji dovode do iritacije, upale, pa čak i infekcije", kaže njujorški dermatolog Joshua Zeichner.

Jenner tvrdi kako je njen piling dovoljno nježan za svakodnevnu upotrebu, dok stručnjaci ističu kako se korištenje pilinga jednom do dva puta sedmično smatra rigoroznom rutinom za njegu kože.