Moda i ljepota
0

Depresija povezana za niskim krvnim pritiskom

Sarajevo-x.com
Kod ljudi koji pate od niskog krvnog pritiska postoji veći rizik za depresiju ili tjeskobu, navode norveški istraživači.

U istraživanju su analizirani zdravstveni kartoni sjeverne norveške pokrajine Trondelag, za period od 1990. godine do danas. Na osnovu obrađenih kartona od 60.000 osoba, došlo se do zaključak da osobe koje imaju nizak krvni pritisak češće pate od stanja depresije i tjeskobe.

Bjorn Hildrum, jedan od istraživača, izjavio je da se nalazima ovog istraživanja proširuju rezultati prethodnog istraživanja u kojem je uspostavljena veza između mentalnih problema i krvnog pritiska kod starijih osoba.

''Otkriće je neovisno od starosne grupe ili spola, i kao takvo je univerzalni fenomen. Kardiovaskularna oboljenja, lijekovi za visoki krvni pritisak ili depresiju, te niz drugih faktora – nijedno od ovoga ne dokazuju razloge otkrivene veze'', navodi Hildrum.

Da bi pokušali odrediti zašto korelacija postoji, norveški istraživači će pokušati otkriti da li nizak krvni pritisak pomaže stvaranju stanja depresije i tjeskobe, ili mentalni poremećaji uzrokuju nizak krvni pritisak.