Sadrži štetne tvari
0

Chanel No 5 bi uskoro mogao biti zabranjen na evropskom tržištu

Klix.ba
Chanel No 5 i niz drugih parfema mogli bi dobiti zabranu prodaje u zemljama Evropske unije nakon što su naučnici saopćili da neki od njihovih sastojaka mogu izazvati alergijske reakcije.

Parfem koji se proizvodi duže od 90 godina sadrži tragove mahovine sa stabala za koju se misli da je štetna. Ova mahovina je nedavno dodana na listu tvari koje se smatraju štetnim po ljudsko zdravlje.

Veća grupa naučnika sastavila je listu proizvoda koji sadrže štetne tvari, a osim najpoznatijeg parfema kozmetičke i modne kuće Chanel, tu se još nalaze i proizvodi poput parfema Miss Dior, Guerlain’s Shalimar i Angel by Thierry Mugler.

Francoise Montenay iz Chanela kaže da bi ovo mogao biti kraj njihovog parfema ukoliko im ne bude dozvoljeno da koriste sporni sastojak. S druge strane, iz Chanela tvrde da se nikada nije desilo da se neko žalio na zdravstvene probleme zbog ovog parfema.

Da stvari još uvijek nisu tako dramatične potvrdio je glasnogovornik Evropske komisije, koji je kazao da još uvijek ne postoji plan da se prodaja parfema ograniči ili zabrani te da tek počinje savjetovanje kompanija i potrošača.