Moda i ljepota
0

Češke pivare obaraju rekorde

FENA
Češke pivare proizvele su lani 19,79 miliona hektolitara piva, čime su oborile rekord iz 1992. godine od 19,46 miliona hektolitara.

Česi i njihovi gosti su popili istu količinu piva kao i prethodnih godina. U zemlji je prodato 16,25 miliona hektolitara. Potrošnja po stanovniku se kreće oko 160 litara godišnje (lani oko 158 litara), što Česima obezbeđuje prvo mjesto u svijetu po potrošnji piva.

Prema riječima predsjednika Udruženja proizvođača piva i slada Jana Veselog, Česima u potrošnji piva poslednjih godina pomažu stranci, kojih je sve više u Češkoj. Procjene kažu da oni popiju po oko 20 litara piva godišnje ili 12,5 posto domaće potrošnje.

Pivare su lani izvezle oko 3,5 miliona hektolitara, što je na godišnjem nivou povećanje od 14 posto, a u poslednjih šest godina, izvoz je više nego udvostručen, objašnjava Veseli.

Najveći češki proizvođači i izvoznici piva su "Plzenjski Prazdroj", "Staropramen" i "Buđejovicki Budvar". Među sedam najvećih proizvođača piva, koji zajedno ostvaruju 84 posto proizvodnje, spadaju i "Kralovski pivovar Krušovice", "PMS Pršerov", "Drinks Junion" i "Starobrno".

U Češkoj trenutno radi 48 industrijskih pivara i njihov broj se već nekoliko godina ne mijenja. Raste, međutim, broj mini pivara, kojih sada ima oko 60.

One zasad nesmetano rade, jer se većina orijentisala pretežno na izvoz. Neke izvoze i do 80 posto proizvodnje.

Češko pivo se prodaje u više od 50 zemalja na svim kontinentima. Tradicionalno se najviše izvozi u Njemačku (41 odsto izvoza), zatim u Slovačku, Britaniju i SAD. Dok se izvan granica izvozi pivo uglavnom u bocama, Česi i dalje prednost daju svježe točenom, koje čini čak 53 odsto proizvodnje.

Iz čeških prodavnica postepeno nestaje pivo u PET ambalaži i njegov udio u prodaji je zanemarljiv. Najdinamičnije raste proizvodnja bezalkoholnog piva, koja je lani povećana za 37 odsto, na 328 hektolitara. Ono je, prema riječima Veselog, sve omiljenije zbog sve boljeg kvaliteta, a isplati se i proizvođačima jer se, s obzirom da ne sadrži alkohol, na njega plaća manji porez, pa je veći profit.

Imajući u vidu proizvodnju piva od početka godine, koja je deset posto veća nego u istom periodu lani, očekuje se opet rekordna godina. Ove godine bi, prema Veselom, mogla da bude savladana granica od 20 miliona hektolitara, a u inostranstvo je planiran izvoz 3,8 miliona hektolitara piva.