Moda i ljepota
0

Britanija: Dug je zao drug, ali ne u vrijeme rasprodaja

FENA
Londonski dnevnik The Independent piše da Britanci potroše za blagdane i do tri milijarde funti, odnosno nepune četiri i po milijarde eura.

Veliki trgovački lanci, piše list, najavili su pojeftinjenja i do 70 posto za skoro sve artikle, od krpica do najsavremenije elektronike.

Činjenica da su se Britanci spremni prepustiti potrošačkoj pomami tolikih razmjera kao da nema dodira sa stvarnošću budući da su velikoj većini građana ove zemlje kreditne kartice ispunjene do skoro samog limita, tekući računi u dozvoljenom ili nedozvoljenom minusu dok je kredite za kuće i stanove bolje i ne spominjati.

Svako britansko domaćinstvo u prosjeku, i uključujući kredit za stan, duguje skoro 77 hiljada eura, više od 60 posto svršenih studenata s fakulteta odlazi s dugom od nepunih 15 hiljada eura, četvrtina stanovništva nema pojma koliko sedmično troši, dok će svaki peti Britanac dugove nagomilane tokom božićnih praznika otplaćivati idućih pola godine.

Ukupan iznos ličnih dugovanja otočana krajem oktobra ove godine iznosio je, navodi Independent, 1.268 milijardi funti ili skoro 1.900 milijardi eura.