Moda i ljepota
0

Britanci bacaju trećinu kupljene hrane

FENA
Svako britansko domaćinstvo u prosjeku baci trećinu hrane koju kupi, što znači da Britanci godišnje bace 6,7 miliona tona hrane, tvrdi se u istraživanju britanske vlade objavljenom u petak.

Skoro polovina bačene hrane, kao što su kesice sa čajem, nije više upotrebljiva ali, upozorava se u istraživanju, druga polovina je hrana koja bi mogla da se jede.

Britanci, izjavila je Radiju BBC Jenny Price, koja vodi vladin program za otpatke, jednostavno kupuju više hrane nego što im je potrebno.

Istraživanje je u funkciji novih mjera u borbi protiv klimatskih promjena jer bačena hrana završava u zemlji odakle doprinosi zagađenosti životne sredine.

Price je nagovijestila da bi britanska vlada mogla zatražiti od velikih supermarketa da utiču na građane kako bi kupovali manje hrane i da im pomogne u pravilnom izboru količina prehrambenih proizvoda.

Uz to, rekla je Price, samoposluge ne bi trebalo da ljudima prodaju pakovanje od dva komada mesa ako čovjek koji kupuje jede samo jedan komad.

Medijski komentatori u prvim reakcijama ocjenjuju da je riječ o još jednom uplitanju britanske vlade u lični život i navike građana, a u funkciji političke kampanje o klimatskim promjenama.