Ruši brojne predrasude
183

Brazilka u 68. godini odlučila riskirati i postati manekenka: Osjećam se kao da su mi 22

I. B.
Rosa kaže da se osjeća kao da su joj 22 (Foto: Instagram)
Rosa kaže da se osjeća kao da su joj 22 (Foto: Instagram)
Današnji standardi ljepote su neumoljivi kada je riječ o pomjeranju granica. Kako bi ušle u taj svijet, brojne žene se prilagođavaju pravilima koje se tiču njihove dobi, izgleda, pa čak i ponašanja. Stoga, pravo je zadovoljstvo znati da postoje i one koje im prkose.

Jedna od dama koja idealno odgovara ovom opisu je Rosa Saito, 71-godišnjakinja koja je prije tri godine odlučila uploviti u svijet manekenstva.

Rosa, čije je pravo ime Setsuko, odlučila je pokazati da su godine samo broj, a nikako mjerilo ljepote ili talenta. U dobi od 68 godina, ova Brazilka je otkrila svoju strast prema manekenskoj industriji, koju je potom i osvojila.

Prirodno vitka, sijede kose i visoka 168 centimetara, čak ni njeno tada "površno" poznavanje modelinga nije spriječilo Rosu da krene za svojim snovima, a njen avanturistički duh, danas ju je doveo čak i do Sedmice mode u Sao Paulu.

Prije nego što je postala model, Rosa je bila obična žena, koja se kroz život suočila sa brojnim izazovima. Kao djevojčica uživala je u umjetnosti, međutim, brojne svoje snove tada nije uspjela ostvariti. S 22 godine brinula se o majci prikovanoj za krevet, a 2000. suočila se sa gubitkom supruga te se morala posvetiti odgoju njihovo troje djece.

Smiraj je, kako je istakla, pronalazila u svojim biljkama, uz pomoć kojih je svakodnevno meditirala.

Godinama kasnije, dobila je ponudu iz modne industrije, s prijedlogom da postane model. Iako je tada odlučila "razmisliti", sudbina je nije je zaobišla.

"Dva puta su to bili profesionalci iz jedne agencije i jednom fotograf. Pustila sam da se ideja malo slegne. Uostalom, to je imalo svoje troškove. Nije to bilo nešto u što ću se upustiti tek tako, na slijepo. Sve dok nisam odlučila riskirati”, prisjetila se, prenosi Bright Side.

Konačni iskorak odlučila je napraviti sa 68 godina.

"Pomislila sam: 'Budi ono što Bog želi. Ako ne pokušam, nikad neću saznati kako je'. Nastojala sam učiniti najbolje i pronaći sebe", rekla je Rosa.

Rosa je otkrila je da oduvijek pazila na svoje tijelo. Odgojena je na vrlo prirodan način i kao dijete nikad nije popila čak niti jedan aspirin.

“Sve je bilo na bazi čaja, a ja sam u svojoj biti takva, neko ko je protiv svega što je hemija. Uvijek sam se njegovala pomoću aloe vere, kokosovog i maslinovog ulja", rekla je.

Osjeća se kao da su joj 22

"Naravno, kao žena, postoje neke stvari koje bih voljela promijeniti na sebi. Svi to radimo, ali nisam nezadovoljna sobom. Osjećam se lijepo. Ne vjerujem da je starenje prava riječ. Rekla bih da je to učenje. Vrijeme sigurno prolazi, ali šta je vrijeme? Kad bih svojoj duši dala broj godina, dala bih joj 22", rekla je.

Rosa je istaknula kako je najvažnije od svega harmonija u unutrašnjosti čovjeka.

"Tajna ljepote je u tome da brinete o svojim mislima, svojoj duhovnosti. Osoba može postati lijepa, zadivljujuća, prijateljski raspoložena, a to je puno više od današnje definicije ljepote. Po mom mišljenju, to je jedino što se stvarno računa", zaključila je Rosa.