Moda i ljepota
0

Bolesti očiju putokaz u otkrivanju skleroze multipleks

FENA
Ljekari na Univerzitetu u Houstonu u Teksasu rade na ranom otkrivanju bolesti poznate pod nazivom skleroza multipleks, obraćajući posebnu pažnju na oči pacijenata, jer se tu pokazuju najraniji simptomi te opake bolesti.

Skleroza multipleks je bolest centralnog nervnog sistema čiji se rani simptomi najčešće ne otkrivaju jer su slični velikom broju drugih oboljenja.

To, nažalost, kaže dr. Jade Shiffman s Univerziteta Houston, dovodi do dijagnosticiranja bolesti tek u poodmaklom stadiju, tako da se gube zlatne mogućnosti ranog dijagnosticiranja.

S ranom dijagnozom, koja je moguća s novom tehnologijom, dr. Shiffman kaže da progres skleroze multipleks može biti usporen.

Dr. Shiffman kaže da su problemi s vidom rani znaci skleroze multipleks. Simptomi mogu biti podrhtavanje oka, nekontrolirano kretanje oka, zamućeni vid, sljepilo, dvostruka slika, ili bol u očima.

Na ovoj novoj klinici očni ljekari rade s neurolozima da bi potvrdili dijagnozu i počeli tretman kako bi smanjili oštećenja koja uzrokuje skleroza multipleks.