Mostarka Aida Mušinović
85

Bh. dizajnerica čije haljine nose brojne zvijezde govori za Klix.ba: Moje kreacije su ispred vremena

D. J.
Foto: Instagarm
Foto: Instagarm
Aida Mušinović jedna je od najuspješnijih modnih dizajnerica u Bosni i Hercegovini, a njene kreacije nose brojne poznate osobe poput Ilme Karahmet i Jelene Karleuše.

45-godišnja Aida je rođena u Mostaru i majka je pet kćeri, a dizajniranjem se počela baviti tek prije nekoliko godina, iako je o tome maštala od malih nogu.

"Na nagovor roditelja završila sam srednju medicinsku školu, ali od sna da kreiram nikada nisam odustala. Svojoj želji za dizajniranjem vratila sam se kada su mi kćerke dovoljno narasle da se mogu posvetiti svom snu. Da budem otvorena do kraja moji početci su bili predivni, simpatični, baš kao dijete kad prohoda tek", kazala nam je Aida s osmijehom.

"Nije lako već u nekim godinicama krenuti s poslom svojih snova ali ja sam tako vjerovala u sebe i bila sigurna kao da sam cijeli život to samo i radila", nastavila je Aida.

Većinom dizajnira svečane haljine, a ističe kako su njene kreacije nerijetko ispred vremena.

"To će se složiti svi koji su do sada pratili i prate moj rad, po 3-4 godine, ako ćemo uspoređivati sa svjetskim trendovima. Kćerki sam radila matursku haljinu od 1000 ruža, sve ručni rad i tada apsolutno niko nije radio ništa slično u 3D varijanti, nit je to postojalo. Međutim samo tri godine poslije svi su počeli raditi haljine od 3D cvjetova", kaže nam Aida.

"Svi dizajneri imaju svoj modni izričaj koji ja cijenim kod svakoga i zaista su predivni, kada ste kreativni onda kod svakoga prepoznate tu njihovu suštinu i srž koja je za mene predivna. A moj rad od drugih razlikuje to što ja volim da radim i jednostavno me to najviše raduje i odmara, meni samoj daje dodatnu energiju da stvaram predimenzionirane haljine koje su jako teške za skicirati a kamoli izraditi".

Ističe kako je ponosna na sve svoje suradnje koje je ostvarila do sada.

"Ilmu Karahmet sam pratila od njenih početaka dok je još bila malena djevojčica jer me oduševljavala tolikom snagom i predivnim glasom. Ona mi se javila na društvenim mrežama što me posebno obradovalo da je pratila moj rad i da joj se jako dopao i bila sam presretna zbog te suradnje. Do sada je iznijela tri moje haljine u kojima je zaista blistala i nastavljamo suradnju uz obostrano zadovoljstvo", kaže Aida i onda se osvrnula i na suradnju s pjevačicom Jelenom Karleušom.

"Jelene je žena koja je jako atraktivna i u modnom svijetu dominira veoma dobro i uspješno. Željela sam da joj napravim haljinu koja će je oduševiti i upravo tako se i desilo, rekla mi je jednostavno 'Ovo je savršenstvo. Predivna je. Svaka čast'. Haljinu, simboličkog naziva "Nebo", radila sam 33 dana, a utrošeno je više od 110 metara materijala, koje sam pretvorila mogu slobodno reći u kilometre", našalila se Aida.

"Pretprošle godine sam napravila haljinu "Paunicu" također predimenzioniranu u drugim bojama, a ideja se rodila jako davno za ovaj model. Naime, prije mnogo godina kao djevojčica sam od maminog ukrasnog paunovog perja pravila haljinu i napokon sam je pretprošle godine u samom jeku svjetske pandemije napravila za Irmu, Bosanku koja živi i radi u Njemačkoj. Upravo tada sam se čula i dogovorila s Jelenom, koja je odlučila da za nju uradim u plavoj boji. Haljina je tada pričekala cijelu godinu zbog pandemije korona virusa, ali na kraju sve je bilo onako kako je trebalo. Jelena je odlučila obući haljinu za svoj rođendan. To je bio prvi put da kreiram haljinu za Jelenu i nastavljamo suradnju na obostrano zadovoljstvo i još u mnogo mojih divnih haljina ćete moći vidjeti premoćnu Jelenu", sigurna je Aida.

U razgovoru s nama Aida je prokomentirala i bh. modnu scenu.

"Što se tiče modne scene BiH mislim da je izuzetna, ali da je jako slabo plasirana u ostale dijelove svijeta. Ja ću to promijeniti, vidjet ćete", istaknula je Aida.

Dodala je i da joj je obitelj, pet kćeri i suprug, velika podrška, ali da bez njene upornosti, truda i rada ništa ne bi bilo moguće te je poslala poruku svim onima koji posjeduju talent, a još uvijek se nisu dovoljno ohrabrili da se upuste u svijet modnog dizajna.

"Dragim mladim dušama, a možda i onim malo starijim koji imaju talenta za ovu vrstu posla, od sveg srca preporučujem da se ne boje, jedina kočnica im može biti njihov vlastiti strah. Kažem vam možete sve, jednostavno krenite. I ništa nije preko noći, ne, tu ideju izbacite iz glave, treba jako puno raditi. Informirajte se učite, koristite sva dostupna sredstva za učenje i samo vježba i rad i rad i rezultati neće izostati", poručila je Aida čije radove možete pogledati na Instagramu i Facebooku.