Moda i ljepota
0

Amerikanci i dalje odlaze na posao sami u svojim automobilima

FENA
Dnevnik Christian Science Monitor piše u ponedjeljak o tome da usprkos upozorenjima o globalnom zatopljavanju Amerikanci i dalje odlaze na posao sami u svojim automobilima.

Globalno zatopljavanje možda je postala atraktivna tema u zemlji, međutim, opsesija Amerikanaca automobilima koji ubrizgavaju ugljik u ozonski omotač izgleda da ne posustaje.

Tokom 2005. godine 77 posto zaposlenih u Sjedinjenim Državama, što je oko 102 miliona ljudi, vozilo se na posao i s posla u automobilu bez saputnika, što je veći postotak negoli je bio 1990. godine.

Do ovog povećanja u petnaest godina dolazi usprkos tome što se prosječna cijena benzina, prilagođeno inflaciji, povećala za 60 centi po galonu.

Ovi podaci se pojavljuju usred sve veće opsjednutosti ekološkim pitanjima u zemlji i u vrijeme kada je razgovor o klimatskim promjenama postao tema razgovora poput uobičajenog ćaskanja o vremenskoj prognozi.

Nedavno su se, međutim, navodi Christian Science Monitor izjave Američkog automobilskog udruženja, pojavili nagovještaji da se ovaj trend mijenja. Cijene benzina drastično su smanjile broj onih koji su putovali automobilom za nedavni američki praznik Dan sjećanja.