Osjetljive teme
13

Američki modni brend duksericama sa rupama od metaka zaradio oštre kritike

L. K.
Foto: Bored Panda
Foto: Bored Panda
Brend Bstroy iz New Yorka isprovocirao je mnoštvo kritika nakon što je na reviji predstavljena njihova nova linija dukserica na kojima su rupe od metaka, a koja je namijenjena za proljeće 2020. godine.

Modni kritičari su dukserice nazvali "odvratnim" te su naglasili kako kreatori nemaju nimalo ukusa ni empatije prema žrtvama masovnih pucnjava u školama širom svijeta. Dukserice su na sebi nosile nazive srednjih škola u kojima je u posljednjih nekoliko godina ubijeno približno 100 učenika.

Brend je naišao i na loše kritike korisnika interneta, mada je formirana i strana koja brani ovu liniju uz argumente kako je svijetu potreban pokret koji će pokazati hrabrost i skrenuti pažnju javnosti na problem s oružjem u SAD-u.

"Vidjela sam profil ovog brenda na Instagramu. Među fotografijama dukserica sa nazivima škola je bila i moja srednja škola. Frustrira me činjenica da ljudi žele zaraditi novac na takvoj tragediji. Hiljade nas ima traume od ovakvih događaja, te traume ćemo vjerovatno nositi u sebi do kraja života. Rastužila me činjenica da ovaj brend može uraditi ovakvo nešto bez da misle na to kako će se žrtve osjećati kada vide dukserice", rekla je Angelina Lazo, jedna od žrtava masovne pucnjave u školi.

Dodala je i kako ju je veoma pogodilo vidjeti dukserice upravo zato jer je njen prijatelj koji je preminuo u napadu nosio duksericu na dan svoje smrti.

"Mislim da ih trebaju povući iz prodaje. Ako su već zaradili određenu sumu novca, mogu je donirati zajednicama koje su izgubile dosta toga u ovakvim pucanjavama. Mogu donirati novac porodicama žrtava... Moraju se direktno izviniti zajednicama koje su uvrijedili ovakvim potezom", rekla je za Bored Pandu.