Moda i ljepota
0

AIDS: Zbog neaktivnosti svijet će platiti visoku cijenu

FENA
Sudionici svjetskog skupa o AIDS-u, koji je u petak završen u Kanadi, upozorili su na visoku cijenu koju će svijet platiti ne bude li djelovao odmah i proporcionalno prijetnji, posebice upozorivši na problem mladih i djece zaražene virusom i "AIDS-ove siročadi".

Više od 26.000 sudionika - liječnika, znanstvenika, političara, aktivista iz 170 zemalja raspravljalo je o AIDS-u u Torontu od nedjelje, 13. kolovoza, na skupu organiziranom 25 godina poslije izbijanja epidemije bolesti koja je dosad odnijela 25 milijuna života.

"Imamo alata i znanja za spas milijuna života, a znanstveni napredak objavljen ovog tjedna nudi veće nade za budućnost", kazala je supredsjedateljica konferencije Helene Gayle, predsjednica Međunarodnog društva za AIDS te upozorila: "Potratiti takvu mogućnost propustimo li djelovati ili postaviti si mjerljive ciljeve u našoj akciji bilo bi nakaradno".

Citirajući strašne primjere zaraze u prošlosti svjetski čelnici i stručnjaci, govornici na plenarnoj sjednici u četvrtak pozvali su političare i civilno društo te vjerske čelnike da djeluju odmah i da njihov odgovor bude održiv i proporcionalan prijetnji.

Posebice je važno prepoznati snagu mladih i uključiti ih u programe i inicijative borbe protiv AIDS-a, naglašeno je na skupu.

Skup AIDS 2006. obuhvatio je 1.000 predstavnika mladeži, što je dvostruko više od broja mladih sudionika u Bangkoku 2004., stoji na službenim stranicama konferencije na internetu.

Međunarodna agencija Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) upozorila je već prvog dana skupa na patnje djece pogođene širenjem AIDS-a, posebice djece siročadi jer su im roditelji umrli od AIDS-a.

UNICEF predviđa da će do 2010. godine u svijetu biti gotovo 16 milijuna siročadi, a virusom HIV-a je, procjenjuju stručnjaci, diljem svijeta zaraženo 2,3 milijuna djece, gotovo većina u siromašnim zemljama.

Svake minute, po jedno dijete mlađe od 15 godina biva zaraženo virusom. Epidemija ubija 500.000 djece godišnje, no djeca su zaboravljene žrtve pandemije i "mi smo u tome potpuno podbacili", upozorava dr. Arletty Pinel iz Fonda UN-a za stanovništvo.

Mobilizacija donatora protiv epidemije opasno je zanemarila žene,upozorili su stručnjaci u Torontu, naglasivši da postotak zaraze s majke na dijete iznosi do 45 posto u siromašnim zemljama.

Svako drugo dijete rođeno s virusom ili zaraženo u početku života umrijet će do svog 2. rođendana.

Veliki su propuste u prevenciji širenja bolesti kod mladih djevojaka i žena i propusti su golemi u seksualnom obrazovanju, o čemu govori podatak da manje od trećine žena u dobi od 15 do 24 godine u Južnoj Africi znade kako izbjeći zarazu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji samo šest posto seropozitivnih žena prima antiretroviralne lijekove koji sprečavaju da se infekcija tijekom poroda prenese na dijete.

Za primjer je važno napomenuti da su zaraze s majke na dijete gotovo praktički nestale u industrijaliziranim zemljama.

Hitno liječenje potrebno je za 660.000 do 800.000 djece u svijetu, od čega je njih najmanje 600.000 u Južnoj Africi. Od tog broja 270.000 djece je mlađe od 18 mjeseci.

Stručnjaci su upozorili i na golemi problem stigme koji prati zarazu, a stigma prati i zaraženu djecu, među njima i oko 14 milijuna "AIDS-ove siročadi", djece kojima je bolest odnijela roditelje i oni su prepušteni cesti, siromaštvu, marginalizaciji, prostituciji.