Budućnost je tu
39

Adidas se okreće 3D printanju obuće, 2018. godine želi prodati 100.000 pari

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Adidas je u petak predstavio novu liniju sportske obuće koje su u cjelosti načinjenje uz pomoć 3D printera, a masovna proizvodnja trebala bi početi 2018. godine, piše Reuters.

Njemačka kompanija odavno dozvoljava svojim kupcima određenu vrstu dorade po sopstvenoj želji, a ona uglavnom podrazumijeva boju i šare. S druge strane, nova linija će kroz narudžbu dozvoljavati znatno veću anatomsku prilagodbu kupcu koja je donedavno bila rezervisana samo za one bogatije.

Cijena će biti pristupačnija implementacijom nove tehnike 3D printanja. Adidas će u saradnji sa američkom kompanijom Carbon pokušati prevazići mnoge prepreke kako bi brzina i cijena dozvoljavale masovnu proizvodnju.

Trenutna brzina printanja obuće je oko 90 minuta po paru, a uz pomoć najnovije tehnike vrijeme će biti skraćeno na samo 20 minuta.

Dakle, ako sve prođe u najboljem redu, Adidas će ove godine isprintati 5.000 pari svojih "Futurecraft 4D" patika, a već 2018. taj bi broj mogao preći 100.000 pari.

Adidasovi rivali kao što je Nike također eksperimentišu sa 3D printanjem sportske obuće, ali su do sada došli samo do kreiranja prototipa i patika za bogate sportaše.