{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Adidas predstavio nove patike sa narandžastim okovima

18.6.2012. u 17:00
43
15
Adidas predstavio nove patike sa narandžastim okovima
43
Adidas predstavio nove patike sa narandžastim okovima
Adidas je došao na udar kritika javnosti nakon što su predstavili patike sa narandžastim okovima, koji se mogu svezati oko nogu. Javnost optužuje Adidas za zagovaranje robovlasništva.
Patike nazvane "JS Roundhouse Mids", koje se na tržištu trebaju pojaviti kao dio kolekcije pripremljene za august, mnogi upoređuju sa okovima, koje su na sebi imali crni robovi u 19. stoljeća u Americi.

Reklamni materijal za patike, koji se pojavio na Facebooku ranije ovog mjeseca, je odmah izazvao kontroverze i pokrenuo debate o Adidasovim namjerama. Više hiljada ljudi je dizajn opisalo kao uvredljiv, a mnogi su rekli i da je kompanija pala na najniže moguće grane sa svojim "robovlasničkim" proizvodima, prenosi Daily Mail.

"Okovi. Ono što su naši preci nosili na nogama prije 400 godina, dok su proživljavali najgora i najstrašnija iskustva. Većina toga nije zabilježena i o tome se ne uči u školama pa zbog toga mogu očekivati da narod to nosi i ne osjeća krivicu. Ova obuća je uvredljiva i ništa nije smiješno", rekla je dr. Boyce Watkins sa Univerziteta u Syracusi.

"Uvredljivo je i neprikladno, a i izgleda ružno. To je isto kao kada bismo na obuću stavili svastiku i tvrdili da je to uredu. Korporacije imaju društvenu odgovornost i moraju u obzir uzeti sve mogućnosti prije nego dizajniraju nešto slično", jedan je od mnogih komentara na Facebooku koji osuđuju ovaj dizajn obuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: