Moda i ljepota
0

10 zapovijedi za kosu

Sarajevo-x.com
Teško da će vam kosa poslije nekoliko pranja najnovijim i najboljim šamponom na svijetu biti sjajna, zdrava i izgledati kao na reklami. Ne kažemo da su ti šamponi loši već samo da za potrebe snimanja, kosu pripremaju stručnjaci satima. Da bi vaša kosa bila zdrava i lijepa i vi se prema njoj morate odnositi lijepo, stručno i slijediti ove zapovijedi.

1. Brinuću se za svoju kosu i pokušati riješiti njene probleme

Ako vam je kosa oštećena, suha ili obojena, najbolje bi bilo da koristite proizvode formulisane za smanjenje daljnjih oštećenja i rehidraciju. To će joj dati snagu. Ako vam je kosa masna, koristite dobar šampon koji uklanja masnoću i lagani balzam.

2. Neću krasti prirodnu vlagu svojoj kosi

Da li ste i vi osoba koja pere svoju kosu svaki dan? Niste jedini. Svakodnevno pranje kose uklanja prirodna ulja sa vlasi vaše kose. Zbog toga vaša kosa može postati slaba, opuštena i teška za oblikovanje. Perite kosu svaka dva do tri dana. Za dodatnu zaštitu, kosu isperite mlakom (više hladnom nego toplom) vodom. Tako ćete zaštiti korijen dlake i vratiti kosi prirodan sjaj.

3. Koristiću proizvode za prehranu kose

Blagi šampon je najbolji za vašu kosu, naročito u ljetnim mjesecima kada je kosa izložena suncu, soli i hloru. Baš tada je bitno oprati kosu blagim šamponom te na kraju staviti hranjivi balzam.

4. Investirat ću u maske i preparate za tretman kose

Preporučljivo je i kod kuće ponekad "počastiti" kosu nekim intenzivnim tretmanom. Maske za regeneraciju prodiru duboko u korijen kose, obnavljaju vlažnost te je vraćaju u stanje u kakvom je vaša kosa već bila.

5. Koristit ću uređaje na toplotu sa pažnjom

Jeste li ovisni o pegli za kosu ili fenu? Ako jeste, potražite proizvode koji sprječavaju stvaranje oštećenja uzrokovanih toplotom. Ovakvi proizvodi stvaraju tanki omotač oko dlake te sprječavaju da toplota prodre u središte vlasi.

6. Imaću strpljenja sa zapetljanom kosom

Zamršena kosa može biti frustrirajuća. U takvim situacijama morate pažljivo raspetljati kosu kako biste izbjegli pucanje dlake. Ako vam to ne polazi za rukom, operite kosu, stavite regenerator i onda je polako raščešljajte da češljem sa širokim zubcima.

7. Neću uvijek vezati kosu

Često nošenje čvrstih pletenica, repova i punđi, može ozbiljno i dugoročno naštetiti kosi. Pustite je da pada s vremena na vrijeme.

8. Štitit ću kosu od sunca

Koristite proizvode sa zaštitnim faktorima koji će štititi kosu od UV zračenja.

9. Redovno ću ići kod frizera

Redovno podšišavanje kose će je držati u optimalnom stanju. Kod frizera biste trebali ići svakih šest do osam sedmica.

10. Osjećat ću zavist poznanika

Za ovu zapovijed ne morate ništa raditi osim slijediti prethodnih devet i uvijek birajte stil frizure koji odgovara vašoj boji kose i obliku lica.