{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mlade žene iz Mauritanije se bore protiv tradicije gojenja

S
12.10.2010. u 18:20
0
8
Mlade žene iz Mauritanije se bore protiv tradicije gojenja
0
Mlade žene iz Mauritanije se bore protiv tradicije gojenja
Mlade djevojke iz Mauritanije tradicionalno prisilno jedu kako bi se ugojile radi ljepote i braka, ali sad su ustale protiv te tradicije, ističući kako je opasna za njihovo zdravlje, javlja CNN.
Teže djevojke i žene se smatraju za lijepe, bogate i društveno prihvaćene, dok su one vitkije inferiorne i donose sramotu svojim porodicama u mauritanskom društvu. Mariam Mint Ahmed, 25, kaže da je vrijeme da leblouh (prisilno gojenje) postane dio prošlosti.

"Naša odgovornost kao mlade generacije je da ostavimo po strani običaj koji prijeti našim životima", kazala je ona za CNN.

"Znam toliko nedužnih djevojaka koje se goje protiv svoje volje, kako bi se udale, a većina ih je oboljela. Osjećam se tužno kad vidim da se bore sa krvnim pritiskom, hipertenzijom i srčanim smetnjama. Djevojke su prisiljene jesti vrlo velike količine hrane i piti dosta kozjeg ili kravljeg mlijeka'", dodala je Mariam sa suzama u očima.

Ona govori da su djevojčice koje se dovoljno ne ugoje obično kažnjavane.

"Moja majka me počela prisilno hraniti kad mi je bilo 13. Ona me tukla kako bih jela masni kuskus i masnu janjetinu. Svaki put sam mislila da će moj želudac eksplodirati", prisjeća se Selekeha Mint Sidi.

Ona se udala prošle godine i ima jednu kćerku, za koju kaže da je nikad neće tjerati da se goji. Žene ne vrše pritisak da se zakonom zabrani leblouh, već žele educirati Mauritance o rizicima. Leblouh, pak, ima svoje pristaše, posebno u ruralnim područjima.

"Smatram da je leblouh nužan za djevojke. Mršave će teško privući muškarce u našem društvu. Imam dvije kćerke koje su se počele gojiti već sa osam do 10 godina, tako da su brzo rasle, brzo su se vjenčale i dobile djecu prije 17. godine. Sada sam jako ponosna na njih", kaže 55-godišnja Achetou Mint Taleb.

Žene koje nemaju ništa protiv leblouha smatraju kako je povraćanje koje redovno prati prejedanje sasvim normalna pojava. Mint Talebova ne mari za one koji su protiv.

"Znam da su neke djevojke iz mlađih generacija protiv leblouha, ali nije me briga za to sve dok sam ja vjerna svojoj kulturnoj baštini. Sasvim sigurno nisam usamljena u tome", ističe Mint Talebova.

Uvriježeno je mišljenje da gojazne djevojke potiču iz bogatih porodica koje imaju novca da je hrane, dok za one djevojke koje to nisu smatraju da su siromašne. Stoga je mnogo starijih žena, u svojim četrdesetim i pedesetim godinama, s dosta viška kilograma, imaju hipertenziju, dijabetes i tako dalje. No, problem je što se u novije vrijeme djevojčice prisilno hrane hemikalijama koje se koriste za tov životinja.

Prema studiji iz 2007, samo sedam posto gradskih djevojaka se prisilno goje, dok je taj procent dramatično veći u ruralnim područjima, čak 75 posto. Nacionalna bolnica u glavnom gradu svakodnevno primi veliki broj žrtava prisilnog gojenja, no savjeti ljekara imaju slabog odjeka među stanovništvom koje slijepo slijedi tradiciju.

Društveni analitičar Lemrabott Brahim ističe kako je teško iskorijeniti kulturu prisilnog gojenja u Mauritaniji.

"To je nešto duboko ukorijenjeno u svijesti i srcima mauritanskih majki, posebno u udaljenim područjima gdje neobrazovani seljaci i dalje čvrsto i slijepo vjeruju u tradiciju", kazao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: