Nakit i suveniri
174

Mlade Mostarke izradile arhitektonski nakit s motivima svog grada

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Mostarske arhitektice Nada Komadina i Martina Milićević, nakon svoje Ilustrirane arhitektonske bojanke, u saradnji sa sarajevskim arhitektom i zlatarom, Tarikom Musakadićem, večeras su predstavile arhitektonski nakit s motivima Mostara.

Nada Komadina kazala je da nakon što su u decembru prošle godine predstavile svoju Ilustriranu bojanku, sad donose nešto novo.

"Martina i ja gradimo brend Fasada. To je projekat zamišljen kao nastavak na arhitekturu i urbanizam kojim se bavimo te prelazak na produkt dizajn. Imamo veliku bazu arhitekture Mostara kroz sve periode, a za bojanku smo odabrali tridesetak motiva. Ovaj put smo morali biti još ograničeniji, pa je tu pet motiva. Nama su zanimljivi ti motivi, jer je više nego zanimljivo da Mostar ima svoju čipku, što je čipka Starog Grada, ali i pravolinijski Rondo gdje su naši prvi urbanisti postavili ulice grada", izjavila je Komadina.

Nakit je izrađen u formi naušnica, privjesaka, prstena i broša, sve u srebru, koje kasnije može dobiti boje roze, pozlate i antercit.

Martina Milićević je kazala kako je Tarik Musakadić već radio nešto slično, promovirao kulturu i kulturno naslijeđe.

"Kad smo vidjele to, došle smo na ideju da motive iz bojanke donesemo kao nakit. Obratile smo se Tariku i nestvarno ugodnom saradnjom nastalo je ovo što možete vidjeti večeras. Bojanka i dalje živi, zanimanje je i dalje veliko. Ovaj suvenir je orginalni, ekskluzivniji od bojanke, ali mislim da ima prostora na našem tržištu. Za poklon, za izvoz, za svakodnevnu primjenu", kazala je Martina Milićević.

Tarik Musakadić je prije godinu dana počeo s izradom arhitektonskog nakita u Sarajevu, kaže da ima sreću da je rođen u zlatarskoj porodici.

"Kako sam i sam arhitekta, desio se prirodan spoj da se radi arhitektonski nakit. S Martinom sam studirao, kad su vidjele srodnost njihovih projekata i mog rada, saradnja se sama desila", kazao je Musakadić, naglasivši sličnost arhitekture Sarajeva i Mostara te specifičan odnos ova dva grada.

Cijene nakita zavise od gramaže i izvedbe, a kreću se od 60 do 120 KM.