VBT metoda
20

Mjesec podizanja svijesti o skoliozi: Šta roditelj treba da zna

Assali Benamari je dijagnostikovana urođena skolioza kada je imala samo četiri mjeseca.

Do 7. godine njeno stanje je dovoljno napredovalo da izazove neurološke ozljede i dovelo je do toga da ona nije mogla da hoda ili osjeća noge i da kontrolira funkciju crijeva i bešike. Uprkos liječenju u njenoj domovini, Alžiru, težak oblik kifoskolioze je prijetio da će mlada djevojka provesti život u invalidskim kolicima. Skolioza je deformitet kičme koji pogađa oko 3% adolescenata. Izgleda kao zakrivljenje kičme u stranu. Kada se kombinira sa zakrivljenjem kičme na spolja, dobija se kifoskolioza.

Dok blaži slučajevi ne zahtijevaju nikakvo liječenje, ozbiljna zakrivljenja kičme koja se vremenom pogoršavaju mogu da predstavljaju onesposobljavajuće stanje opasno po život. Ako se ne liječi, izaziva hronične bolove, respiratorne i srčane probleme, loš kvalitet života i skraćeni životni vijek, upozorava profesor Ahmet Alanay, eminentni specijalista ortopedije i traumatologije u Savremenom centru za liječenje bolesti kičme Acibadem Maslak. Svake godine u junu, Acibadem obilježava Mjesec podizanja svijesti o skoliozi, kroz organizaciju događaja i pružanje korisnih informacija o ovom stanju.

Ahmet Alanay, specijalista ortopedije i traumatologije
Ahmet Alanay, specijalista ortopedije i traumatologije

Činjenice i zablude o skoliozi

Skolioza je najčešći deformitet kičme koji se otkriva u djetinjstvu. Pojavljuje se obično između 10. i 15. godine. Međutim, može da se pojavi i ranije ili kasnije u životu. Kod neke djece, skolioza može biti urođena ili povezana sa drugim neurološkim ili mišićnim poremećajima, kao što je cerebralna paraliza. U skoro 8 od 10 slučajeva, uzrok skolioze je nepoznat. To se obično naziva idiopatska skolioza.

Rizik od skolioze postaje 10 puta veći kod djevojčica tokom puberteta, kaže prof. dr Alanay. Deformitet kičme od 0 do 20 stepeni spolja se ne primijećuje, a između 20 i 40 stepeni može se primijetiti samo na golom tijelu. Za razliku od uobičajenog vjerovanja, pravilno držanje nije garancija da do skolioze neće doći.

Pregled kod kuće traje nekoliko minuta, ali može da promijeni život

Roditelj je često onaj koji prvi primijeti kada dijete drži jedno rame više od drugog ili vidi neravan položaj struka ili bokova. Sve to može da bude znak upozorenja na moguću pojavu skolioze. Redovni pregled u kućnim uvjetima može da pomogne u ranom otkrivanju i intervenciji. Pregled kod kuće uključuje procjenu u stojećem položaju i savijenom položaju ka naprijed: dijete se savija u struku dok kičma ne postane paralelna sa podom. Roditelji treba da obrate pažnju na sve asimetrične dijelove donjeg ili gornjeg djela leđa, lopatica, kukova, struka ili zaobljenog dijela leđa. U ravnom položaju sa spuštenim rukama, veći razmak između jedne ruke i trupa u odnosu na drugu stranu ili nagnuto tijelo također može da bude znak upozorenja. Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, što prije se obratite specijalisti, kaže profesor Alanay. Blaži slučajevi skolioze zahtijevaju samo praćenje od strane ljekara, dok se umjerena zakrivljenja mogu korigirati odgovarajućim vježbama i učvršćivanjem. Bez odgovarajućih mjera preduzetih u ranoj fazi, rizik od progresije se povećava, a liječenje postaje teže.

Napredne hirurške opcije za teške slučajeve skolioze

Kada se zakrivljenost vremenom razvije i pređe 45 stepeni, smanjuje prostor u grudnom košu i otežava pravilno funkcioniranje pluća i srca. Kod teške skolioze, standardno liječenje podrazumijeva hirurški zahvat koji uključuje spinalnu fuziju. Ovim postupkom se stabilizuje kičma pomoću šrafova i šipki i veoma je efikasan. Danas, visokotehnološka oprema omogućava viši stepen bezbjednosti i smanjenje rizika od povreda tokom operacije kičme. U bolnici Acibadem, spinalna navigacija i neuromonitoring povećava stepen bezbjednosti i stopu uspjeha operacija kičme.

Za određenu grupu pacijenata sa skoliozom, VBT metoda (metoda vezivanja tijela pršljenova) može da predstavlja alternativu za spinalnu fuziju. To je veoma napredna procedura koju sprovodi tek nekoliko medicinskih timova širom svijeta. Očuvana fleksibilnost kičme dok kičma raste i kraći period oporavka predstavljaju važne prednosti VBT metode. Nakon minimalno invazivne procedure, dijete može da se vrati u školu za nedjelju do dvije dana i da se bavi svim vrstama sporta 3 mjeseca kasnije. Deformitet kičme se djelimično koriguje tijekom operacije, a spontana korekcija se nastavlja tokom vremena, sa rastom pacijenta. Savremeni centar za liječenje bolesti kičme Acibadem Maslak bio je prvi koji je primijenio novu metodu van SAD, gdje je osmišljena.

U poslednjih 7 godina, više od 100 pacijenata je uspješno liječeno u Acibadem centru uz pomoć VBT metode, što ga čini jednim od najiskusnijih centara širom svijeta.

Nevjerovatni rezultati i bolja budućnost za pacijente sa skoliozom

Sedmogodišnju Assalu, koja je trebalo da ostane nepokretna zbog teškog oblika kifoskolioze i koja je iscrpela sve mogućnosti liječenja u svojoj domovini, njena porodica je dovela u bolnicu Acibadem u Turskoj.

"Morali smo brzo da reagujemo i da uradimo operaciju kako bismo dekompresovali njenu kičmenu moždinu i oslobodili je, što bi, nadamo se, moglo da za rezultat ima oporavak njene neurološke funkcije i moglo da joj omogući da ponovo hoda", objašnjava spinalni hirurg profesor Ahmet Alanay. Tri dana kasnije, operacija je završena sa potpunom korekcijom deformiteta.

Poslije operacije, Assala je brzo povratila neurološke funkcije: ponovo je osjećala svoje tijelo i mogla je da pomjera prste, koljena i kukove.

"Vraćanje svih ovih funkcija u vrlo kratkom periodu dalo nam je veliku nadu kada je njena budućnost u pitanju. Vjerujemo da će uz dobru rehabilitaciju ponovo moći da hoda", prokomentarisao je prof. Alanay. Da bi se sačuvala fiksacija, djevojčica će morati da nosi oreol protezu u periodu od 3 do 6 mjeseci. Nakon perioda od 6 nedjelja nakon operacije, Assala je došla na kontrolni pregled na svojim nogama.

Assalin otac, Fodel Benamara, je sada optimista u pogledu budućnosti: "Assalino stanje se popravilo i, zapravo, zadivljen sam rezultatom. Primijetno je poboljšanje, a svi ljekari se slažu da ćemo vidjeti veći napredak kako se rehabilitacija bude nastavila i uz svakodnevne vježbe još neko vrijeme."

Za više informacija posjetite web stranicu www.acibadem.ba ili pišite na e-mail adresu [email protected].