Poželjne osobine
5

Mislite da ste cool? Pogledajte šta kažu naučnici

Klix.ba
Steve Buscemi
Steve Buscemi
Ako ste se ikada pitali spadate li u kategoriju cool ljudi, naučnici su za vas pronašli odgovor.

Zahvaljujući metodi empirijskog istraživanja, naučnici su kroz tri različite studije pokušali otkriti koje kvalitete osobu čini cool.

Oslanjajući se na pretpostavke da osoba za koju se smatra da je cool mora biti zgodna i poželjna naučnik Ilar Dar-Nimrod sa Univerziteta Rochester i njegov prijatelji Ian Hansen s Yorka Collegea došli su do naučnog zaključka.

Za primjer su uzeli glumca Steveja Buscemija. Zanimljivo je da su se njihova mišljenja razilazila. Naime Dar Nimrod nije smatrao da je Buscemi cool za razliku od Hansena. Stoga su odlučili otkriti šta to glumac ima da bi ga se smatralo cool jer ne posjeduje nijednu od nabrojanih karakteristika.

Dvojica prijatelja su razvili tri studije u kojima su preko 350 studenata Univerziteta British Columbia pitali koje riječi po njima najviše odgovaraju pojmu cool.

Većina odgovora koje su dobili imali su veze sa fizičkim izgledom pa je tako za studente biti cool isto što i biti privlačan, zgodan, lijep i seksi.

Osim dobrog izgleda, pri samom vrhu poželjnih osobina su društvenost, uspjeh, individualizam, samopouzdanje, dobar smisao za humor i smisao za modu. Zanimljivo je da su ispitanicima cool osobe koje pomažu svojoj društvenoj zajednici.