Istraživanje naučnika
0

Maltretirana djeca sklonija depresiji, piću i drogi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Djeca koja su žrtve ili svjedoci fizičkog zlostavljanja, podložna su promjenama u strukturi mozga, koje ih mogu činiti podložnim depresiji i zloupotrebi alkohola i droge u kasnijim godinama, ukazuje jedna američka studija.

Korištenjem specijalizovane tehnike magnetne rezonance, tim stručnjaka Jugozapadnog medicinskog centra pri Teksaškom univerzitetu, identifikovao je mikrostrukturne prekide na nekim lokacijama bijele moždane mase kod adolescenata koji su u ranijem djetinjstvu doživjeli maltretiranje, prenosi AFP.

Bijela moždana masa, odnosno nervna vlakna koja je čine, može se uporediti sa kablovima kompjuterske mreže, jer povezuje sivu masu u različitim regionima mozga, čime omogućava njihovu efikasnu komunikaciju.

U istraživanju, kojim je rukovodio Hao Huang, učestvovalo je 19 adolescenata koji su doživjeli fizičko ili seksualno zlostavljanje prije navršene desete godine ili su mu prisustvovali u porodici tokom perioda dužeg od šest mjeseci, kao i kontrolna grupa od 13 adolescenata koji nisu bili zlostavljani.

U vrijeme otpočinjanja studije, svi učesnici, prosječne starosti 16 godina, bili su fizički i mentalno zdravi i nisu zloupotrebljavali alkohol i narkotike.

Njihovo stanje je analizirano tokom perioda od pet godina na svakih šest mjeseci, pri čemu je utvrđeno da su ispitanici sa poremećajima u bijeloj moždanoj masi pod većim rizikom od depresije i poremećaja zavisnosti.

Od 19 adolescenata iz prve grupe, tokom pet godina se javila depresija, dok je u kontrolnoj grupi registrovan samo jedan slučaj tog oboljenja.

Takođe su četiri ispitanika iz prve grupe počela da se opijaju ili koriste drogu, prema samo jednom u kontrolnoj grupi.

U dva slučaja su se depresija i zloupotreba opojnih sredstava pojavili kod iste osobe.

Američki tim ističe da još nije poznat mehanizam koji izaziva prekide u bijeloj moždanoj masi i da taj fenomen zahtijeva dodatna istraživanja.