lifestyle
0

Majke sa troje djece najviše su izložene stresu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Logično je za pretpostaviti da više djece sa sobom donosi više obaveza i stresa za roditelje, međutim, stručnjaci su ustanovili da to i nije baš tako.

Rezultati dobijeni istraživanjem među 7.164 majke u SAD-u pokazali su da su najviše pod stresom majke sa troje djece, čak i više od onih koje imaju četvero djece, prenosi Daily Mail.

Studija je pokazala da prelazak sa dvoje na troje djece predstavlja veliki izazov za majke, jer u tim slučajevima smatraju kako su njihove porodice "prekobrojne", dok rođenjem četvrtog djeteta odjednom gube taj osjećaj i postaju opuštenije.

Majke sa troje djece su izjavile kako im se nakon rođenja trećega djeteta "sve okrenulo naopako", a kao razlog zašto je to tako najčešće navode činjenicu da "imaju samo dvije ruke". "Držati svako od njih za ruku tokom, naprimjer, prelaska ulice, je previše stresno", kazale su majke.

Međutim, zanimljivost je u tome da se majke sa četvero djece puno bolje snalaze i čak imaju znatno više vremena za sebe nego ranije. One ističu kako su s vremenom naučile svojoj djeci ponekad reći i ne, čime ih osamostaljuju za život. Također, ove majke ističu kako je u porodici sa toliko djece dosta uzbudljivo, kao i da u takvim porodicama majke manje brinu o sitnicama, što im ostavlja prostor da i same nađu vremena za sebe.