lifestyle
417

Magaza Mujage Komadine u Mostaru: Prelijepa zgrada pored koje prolazite, a možda ne znate mnogo o njoj

R. D.
(Foto: Klix.ba)
Kad šetate glavnom mostarskom ulicom Maršala Tita i prolazite pored džamije pod lipom, koja se službeno zove Nesuh-aga Vučjaković, spuštajući se prema Narodnom pozorištu, nemoguće je da s lijeve strane ne primijetite jednu prelijepu staru građevinu. Na uglu Glavne ulice na broju 132 i ulice Mala Tepa nalazi se Magaza Mujage Komadine, divna dvospratna građevina bogate historije, lijepo obnovljena posljednjih godina.

Mostar su Osmanlije ostavile sa više od pet stotina magaza i sličnih trgovačkih objekata, ali je nova austrougarska vlast u svom stilu nastavila graditi objekte slične namjene. Magaza Mujage Komadine sagrađena je 1883. godine, u vrijeme kad je legendarni mostarski gradonačelnik sagradio u Mostaru više značajnih objekata.

Objekat je imao dvije namjene, u prizemlju se nalazio dućan Mujage Komadine, a na spratovima prostorije specijalno namijenjene za musafirhanu. Musafirhane su posebne institucije iz tog doba, koje su Osmanlije donijele u naše krajeve. Bile su namijenjene za putnike namjernike, obično one siromašne. U njima bi oni imali potpuno besplatan konak za sebe i za svog konja, obično za tri dana.

Musafirhane su uglavnom podizane po mjestima uz drumove. Svaki osnivač je određivao koliko dana može ostati putnik u musafirhani, kako se ima hraniti i sl. Svaka ova ustanova imala je po nekoliko soba u kojima su putnici spavali, konjušnicu ili podrum za putničke konje, kuhinju ili mutvak, hambar za žito, pekaru i odunluk ili drvarnicu.

Lokacija ove građevine odlično odgovara zahtjevima koji su postavljani za musafirhanu, kako vidimo iz ranijih navoda. Ovuda je uvijek išao glavni put od sjevera prema jugu. Tako je bilo nekad, tako je i danas. Sjeverno je Sarajevo, južno je more.

Gradonačelnik Komadina je tako u prizemlju imao svoj dućan, a gornja dva sprata besplatno nudio putnicima namjernicima, onim siromašnim koji nisu imali novca za luksuznija prenoćišta i hamame.

Mujaga Komadina, kako se bilježi, imao je izražen socijalni momenat svog vladanja. Ostale su zabilježene pomoći građanima u vrijeme nepogoda. Za velikog snijega besplatno je dijelio drva i brašno.

Arhitektonski zgrada pripada klasičnoj austrougarskoj magazi sa spratovima. Lokalni utjecaj vidljiv je po željeznim kanatima na prozorima. Objekat je karakterističan po musafirskom kamenom znaku na krovu, po kojem je putnik znao da je tu otvoren konak, i kamenoj ploči klinastog oblika na kojoj je uklesan tekst na turskom jeziku, arapskim slovima, koja je smještena iznad ulaznog portala na kamenom luku, zahvaljujući kojoj se saznaje o porijeklu zgrade. Taj kameni znak postoji i danas i govori o rijetkoj ustanovi ove vrste u Mostaru – musafirhani.

O Magazi Mujage Komadine danas brine Agencija Stari grad koja je sredstvima Grada Mostara u 2014. i 2015. godini obnovila cijeli objekat. Magaza je svečano otvorena 3. jula 2015. godine u sklopu kulturno-historijske manifestacije pod nazivom "10. godišnjica upisa područja Starog mosta Starog grada Mostar na UNESCO-ovu listu svjetske baštine", tom prilikom je unutar objekta Magaze održana izložba posvećena prirodnom i kulturno-historijskom dobru BiH na UNESCO-ovoj listi.