{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


London testira ulicu bez saobraćajnih znakova

N
9.1.2005. u 10:13
0
0
London testira ulicu bez saobraćajnih znakova
0
London testira ulicu bez saobraćajnih znakova
U zapadnom dijelu Londona bit će otvorena eksperimentalna ulica u kojoj neće biti saobraćajnih znakova niti trotoara, kako bi se vozači ohrabrili na odgovornu vožnju.
Eksperimentalna ulica će biti Exhibition Road u otmjenom kvartu Kensington. U ulici neće biti saobraćajnih znakova, semafora, niti trotoara, a automobili i pješaci bit će potpuno ravnopravni. Brzina će biti ograničena na 30 kilometara na sat, a pješaci će moći da je prelaze na bilo kojem mjestu.

Cilj takvog "podijeljenog prostora", kako se označava takva ulica, jeste razvijanje odgovornosti prvenstveno kod vozača prema pješacima i ostalim sudionicima saobraćaja.

Ideja je preuzeta iz Nizozemske, kako je prenijela agencija AFP, gdje su takve ulice otvorene u nekoliko gradova. Čak su u eksperiment uključena i velike raskrsnice s kojih su odstranjeni svi saobraćajni znakovi i semafori radi postizanja neke vrste samokontrole saobraćaja.

Na taj način se žele potaknuti vozači da sami regulišu saobraćaj, da češće koče i mnogo više razmišljaju o pješacima i ostalim sudionicima u saobraćaju, objasnio je direktor britanskog Kraljevskog automobilskog kluba.

On ipak smatra da eksperiment može biti "mač s dvije oštrice" jer neke može potaknuti na opreznost, ali kod agresivnijih vozača može pojačati neodgovornost.

U Velikoj Britaniji postotak nastradalih u saobraćajnim nesrećama je najmanji u Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: