Stara dilema
730

Ljubitelji mačaka, žao nam je: Naučnici dokazali da su psi pametniji

Klix.ba
Nauka konačno ima odgovor na staru dilemu ko je pametniji psi ili mačke. Odgovor se vjerovatno neće dopasti ljudima koji više prednosti daju mačkama s obzirom na to da su naučnici utvrdili kako su psi ipak pametniji.

Međunarodni tim istraživača otkrio je da psi posjeduju mnogo više neurona, odnosno stanica koje obrađuju informacije, nego što ih imaju mačke. U prijevodu to znači da psi imaju bolju sposobnost obrađivanja informacija.

Studiju koja je prihvaćena za objavljivanje u časopisu Frontiers sproveli su istraživači sa šest univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Danskoj i Južnoj Africi.

CNN piše da su do nedavno naučnici bili ograničeni isključivo na korištenje veličine mozga kao načina na koji se uspoređivala inteligencije među vrstama.

"Moj laboratorij je 2005. godine razvio vrlo jednostavan, brz i jeftin način za brojanje stanica u mozgu i dijelovima mozga", rekla je profesorica bioloških nauka na Vanderbilt univerziteta Suzana Herculano-Houzel, a u čijoj su laboratoriji izvršena testiranja.

Rezultati testiranja pokazali su da cerebralni korteks (dio mozga u kojem se obrađuju informacije) kod mačke ima 250 miliona neurona, a kod psa 429 miliona. Istraživači navode da je kod zlatnog retrivera taj broj mnogo veći, odnosno 627 miliona neurona.

"Ispravno je, dakle, reći da psi imaju dvostruko više neurona od mačaka u njihovom moždanom korteksu. A to podrazumijeva da psi imaju više kognitivnih sposobnosti od mačaka", kazala je Herculano-Houzel.