Najprije se informišite
27

Želite nabaviti psa? Ove tri manje poznate rase su idealne za početnike

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko želite nabaviti psa, ali niste sigurni koja rasa bi vam odgovarala kao početniku, najprije biste trebali postaviti vlastite obaveze i potrebe, a onda ih uskladiti s odgovarajućom rasom.

Izbor idealnog psa može predstavljati ozbiljan izazov. Stoga nije loše da se posavjetujete sa stručnjacima kao što su veterinari ili treneri pasa. Na internetu je moguće pronaći niz informacija o tome šta biste trebali znati prije nego se odlučite nabaviti određenu rasu psa.

Trenerica pasa Ingrid na svom TikTok profilu svakodnevno dijeli praktične savjete za vlasnike pasa, ali i za one koji će to tek postati. Nedavno je u jednom videu objasnila koje tri manje poznate rase su idealne za početnike i porodice.

@ingrid.pups Love all three of these options! As always - would love owner input #dogtraining #dogsoftiktok #dogbreeds #dogtrainingadvice #puppytiktok ♬ original sound - ingrid.pups

Biewer terijer

Prema American Kennel Clubu, biewer terijer je prepoznat i priznat kao rasa 2021. godine. Prema izgleda nalik su jorkširskom terijeru, ali kako Ingrid navodi imaju trobojnu dlaku. Čak imaju slično održavanje kao jorkširski terijeri što podrazumijeva redovno šišanje i četkanje kako bi im krzno bilo lijepo i svilenkasto.

Riječ je o maloj rasi psa, koja teži oko tri kilograma i mogu stati u dlan. Vrlo su sretni, nježni i razigrani pa su zbog toga odlična opcija za porodice ili ljude koji traže jednostavne i prijateljski nastrojene pse.

Saseški španijel

Saseški španijel je idealan za one koji žele srednju rasu psa jer teži između 15 i 20 kilograma. Imaju dlaku srednje dužine, tako da također imaj umjerenu potrebu za četkanjem i šišanjem. Vrlo su simpatični, veseli i jednostavni za dresuru.

Imaju umjerenu potrebu za aktivnostima na otvorenom odnosno potrebno im je nekoliko šetnji dnevno. Vrlo su slični drugim španijelima, ali su zaista dobar izbor za porodice.

Gordon seter

Trenerica Ingrid navodi da za razliku od prve dvije navedene rase, ima najviše iskustva s rasom gordon seter. Ističe da su vrlo slični zlatnim retriverima, više su razigrani.

Nisu pouzdani bez povodca, ali su slatki i pouzdani, vole svoje vlasnike i vole se maziti. Njihovu dlaku je potrebno povremeno njegovati. Iako ih treba pažljivo dresirati, dobar su izbor za prosječnu porodicu koja bi željela psa poput labradora ili zlatnog retrivera.