Promjena ponašanja
28

Vaša mačka je prestala koristiti kutiju s pijeskom? Ovo su mogući razlozi

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mačke su veoma čisti kućni ljubimci, koje je vrlo lako naučiti da koriste kutiju s pijeskom za vršenje nužde. No, ponekad se može dogoditi da mačka odjednom prestane vršiti nuždu na predviđenom mjestu.
Naime, postoji nekoliko razloga zašto je vaš kućni ljubimac prestao koristiti kutiju za pijesak. To može biti znak zdravstvenih problema, ali i znak da je došlo do promjene u ponašanju.

Zdravstveni razlozi

Možda je najčešći medicinski uzrok mačjeg mokrenja izvan kutije s pijeskom bolest donjeg urinarnog trakta kod mačaka ili takozvani FLUTD. To je izraz koji se koristi za definisanje skupine bolesti koje zahvataju donji mokraćni trakt kod mačaka.

Postoji još nekoliko stanja, koje mogu dovesti do toga da mačke mokre izvan kutije s pijeskom, a to su: dijabetes, artritis, demencija, bolest zuba, bol nakon rezanja noktiju, sljepoća i hronično zatajenje bubrega.

Stres

Mačke su samostalne životinje i trebaju prisup prostoru i resursima bez sukoba s drugim mačkama. Ključni resursi poput hrane, vode, češaljki, mjesta za odmor, igranja i toaleta trebaju biti dostupni na više odvojenih lokacija kako bi se izbjegao stres i "takmičenje" u kućanstvima s više mačaka.

Mačke su teritorijalne i njihov je njuh primarni način kojim procjenjuju svoju okolinu. Unošenje mirisa, materijala (tj. hemikalija, lijekova, deterdženata) ili nova mjesta (poput selidbe) poremetit će njihov senzorni doživljaj okoline uzrokujući probleme u ponašanju povezane s tjeskobom.

Društveni sukobi

Mačke mogu mokriti izvan kutije s pijeskom zbog društvenih sukoba i svađa. Ovi sukobi mogu proizaći iz raznih problema. Namjenski namještaj za mačke, koji imaju uske stepenice mogu lako izazvati teritorijalne borbe kada se mačke drže zajedno.

Vlasnici koji stvaraju stres

Često se zanemaruje važnost vlasnika kao potencijalnih stresora jer je većina odnosa između mačke i čovjeka pozitivna. Nepredvidivi i nametljivi vlasnici koji pretjerano galame mogu stvoriti stres za mačku, dok nedostatak maženja može stvoriti strah.

Odbojnost prema kutiji s pijeskom

Odbojnost prema kutiji s pijeskom je uobičajena i može dovesti do prljanja kuće. Odbojnost može biti prema kutiji, podlozi ili mjestu gdje se kutija nalazi. Mačka s averzijom prema svojoj kutiji s pijeskom obično će obaviti nuždu na različitim površinama kao što su krevet, tepih, odjeća, podovi ili kada.