Savjeti vlasnicima
58

Vaš pas ili mačka se "uvrijede" kada ih nazivate kućnim ljubimcem

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nazivanje svoje mačke ili psa kućnim ljubimcem je ponižavajuće. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Animal Ethics, upotreba riječi može utjecati na način na koji se prema životinjama postupa.

Predstavnica PETA-e Jennifer White predložila je da se treba koristiti što više izraza s poštovanjem, jer nas naše mačke i psi razumiju i imaju emocije. PETA je navela nekoliko načina na koji se mogu "uvrijediti" naši krzneni prijatelji i šta uraditi u vezi s tim, piše Brightside.me.

Izraz kućni ljubimac je uvredljiv

Aktivisti za prava životinja poručuju vlasnicima mački ili pasa da ne koriste ovaj izraz, jer je uvredljiv. Tretiranje mački ili pasa kao da nisu živa bića, znatno može utjecati na njihovo ponašanje.

Izraz kućni ljubimac znači da je životinja objekt kao automobil

PETA vjeruje da korištenje termina kućni ljubimac asocira na to da je on predmet odnosno da nije živo biće. Ipak, mnogi misle da je životinja objekt i igračka. U decembru, naprimjer, mnogi ljudi dobijaju kučiće i mačiće na poklon, a već u januaru su skloništa ispunjena tim životinjama jer ih vlasnik više nije želio imati. Izraz kućni ljubimac utječe na ličnost životinje i njene emocije

Svi znamo da životinje mogu razmišljati i osjećati, tako da nazivanje naših krznenih prijatelja kućnim ljubimcem samo svodi njihov širok spektar osjećaja i mentalnih sposobnosti na predmet koji se može držati i zagrliti ili objekt koji se koristi prema želji vlasnika.

Izraz prijatelj ili pratilac je pristupačniji

Mačke i psi razumiju naše emocije i shvataju šta mislimo kada im pričamo. Stoga prilagođavanje načina na koji se odnosimo prema njima može biti veoma dobra ideja. Naprimjer, kada životinju nazivamo prijateljski, to je automatski postavlja na isti nivo na kojem je vlasnik. To bi u konačnici spriječilo napuštanje životinja. Također, to je dobro za obrazovanje djece. Oni će razumjeti da njihov životinjski prijatelj ima dušu, um i osjećanja.