Mnogi ga nazivaju herojem
227

Ukrajinac iz Irpina dnevno spasi i do 30 mačaka, ne posustaje ni pred granatiranjem

I. B.
Alexeije svjestan da su životinje bespomoćne u ovoj situaciji (Foto: Instagram)
Alexeije svjestan da su životinje bespomoćne u ovoj situaciji (Foto: Instagram)
Otkako je Rusija počela agresiju u Ukrajini svakodnevno svjedočimo različitim tužnim prizorima, a neki od njih podrazumijevaju i napuštene životinje kojima su pojedini ljudi ili organizacije odlučile pružiti pomoć. Jedan od njih je i Ukrajinac iz Irpina koji dnevno spasi i do 30 mačaka.

Alexei Surovtsev, inače ukrajinski striper i televizijska zvijezda, postao je spasitelj napuštenih mačaka u Irpinu, njegovom rodnom gradu koji je razoren ruskom invazijom.

Alexei poznat po svom učešću u ukrajinskoj verziji "Plesa sa zvijezdama" od početka rata dao je sebi zadatak da pomogne bespomoćnim životinjama koje su se našle usred strašnog sukoba.

Neka od svojih intervencija odlučio je pokazati i na društvenim mrežama gdje se može vidjeti kako drži spašene ljubimce u naručju.

Kako bi spasio bespomoćne životinje, Alexeiju ne predstavlja problem ni ući u zgradu zahvaćenu požarom ili se probijati kroz razoreni grad u kojem je usred granatiranja uništen i njegov dom.

Dnevno, kako navodi, znao je spasiti i do trideset mačaka, a nastoji svakoga dana izaći na ulice i pomoći što više životinja.

"Nisam mogao ni zamisliti da će ih biti tako veliki broj napuštenih, uplašenih, gladnih, usamljenih... Pitate me zašto ne ljudi? Prvo sam evakuisao ljude, ali onda sam shvatio da je onih koji njima pomažu na hiljade, a onih koji pomažu životinjama jako malo. Pa, ja volim životinje. Oni si u ovoj situaciji ne mogu pomoći. Nisu naučili kako da si sipaju hranu i otvaraju zaključana vrata", istakao je on.

Hrabrost Alexeia mnogi su pohvalili te ga prozvali pravim herojem i spasiteljom nesretnih životinja.

Ispod njegovih objava, mnogi su iskoristili priliku i da mu se zahvale na njegovim neumornim i nesebičnim naporima.

Inače, Alexei je 2007. godine proglašen najboljim striperom u Ukrajini, podaci su Global Happeningsa, a posljednjih godina pojavljivao se u nekoliko ukrajinskih emisija na televiziji.