Budite plemeniti
203

Ukoliko želite mačku za kućnog ljubimca nemojte je kupovati, udomite je

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako želite ljubimca i razmišljate hoćete li kupiti mačku ili je udomiti, odgovor se već sam nameće: Udomite! Godišnje se omaci oko milioun mačića, ako uzmemo u obzir da mačka omaci petero, katkad i tri puta u istoj godini.

Svim tim mačkama bit će potreban topao dom. Bilo da se obratite prihvatilištima ili se usmjeriti na lutalice te mačke traže nekoga ko će ih voljeti i brinuti se o njima.

Nema pravila pa se neko radije odlučuje na mačića, dok drugi biraju starije ili, čak, vremešne mačke. I njima je potrebna ljubav te ćete tako napraviti nešto jako plemenito. Prihvatilišta nisu samo sklonište mačkama bez doma. Zaposlenici se trude da mačke budu zdrave, razigrane i društvene kako bi u svakom trenutku bile spremne za vas.

U većini slučajeva, u prihvatilištu ćete pronaći mačku kojoj su obavljeni svi pregledi kod veterinara, cjepiva i terapija po potrebi. Pritom zaposlenici tamo imaju osjećaj za udomljavanje mačaka i znaju kako povezati porodicu i pojedince s odgovarajućim ljubimcem.

Istina koja se krije iza prodaje ljubimaca

Mačke na prodaju uzgajaju se s jednim ciljem - da se zaradi novac. Ove mace potiču iz uzgajivačnica, a uvjeti u kojima se mačka omaci više liče na tvornicu, nego na dom ispunjen ljubavlju. Pritom, neprestanom kupovinom omogućuje se potražnja, što jača ovu djelatnost. Mačke koje služe za, takoreći, proizvodnju mačića smještene su u skučenom prostoru, katkad u prljavim i nehigijenskim uslovima. Mačići se s majkom drže u kavezima koji se ne čiste i gdje nemaju puno prostora da se kreću. Da ne spominjemo kako ni majke nemaju priliku da se odmore.

Ove mačke ne šetaju, ne igraju se, ne istražuju i služe isključivo da bi rađale nove mačiće, koji im se potom otimaju iz legla da bi bili prodani. Ni trgovine za životinje nisu pogodna mjesta za ljubimce. Tamo se drže u malim kavezima, koje nerijetko dijele s drugim jedinkama, gdje svi zajedno spavaju, jedu i obavljaju nuždu. Psi i mačke u ovakvim uslovima imaju kontakt s ljudima samo kada ih hrane. Prodaju se nenaviknuti na interakciju s čovjekom, a često su i plašljivi (Cats on Catnip).

Debelo ćete platiti

Cijene ljubimaca u trgovinama za kućne ljubimce i uzgajivačnicama uglavnom su visoke, pogotovo ako je mačka pedigrirana i za nju dobijete papire. Platit ćete i cijepljenje, čipiranje, sterilizaciju i druge troškove. Istini za volju, udomljavanje ljubimaca ne bi se trebalo svoditi na novac pa, ipak, mnogi vjeruju da su pedigrirane mačke s papirima zbog nečega bolje, ali i njih napuštaju i izbacuju na ulicu.

Udomljavanjem iz prihvatilišta napravit ćete veliku stvar i za sebe i za mačku koju odaberete. Pružit ćete joj novi život, daleko kvalitetniji od dosadašnjeg, ali ćete, također, dobiti prijatelja i člana porodice. Time širite i (s)vijest o tome da postoji prihvatilište puno mačaka koje traže dom pa će i vaši poznanici biti u priliku da ih udome. Historija je pokazala da ljudi najbolje utiču na druge vlastitim primjerom. Tako će i vaši prijatelji, kolege, komšije i rođaci radije da udomiti, ako posvjedoče tome koliko je to sreće vama donijelo.

Bilo da je mačka s ili bez pedigrea, stara ili tek mačić, svakako joj je potrebna ljubav i pažnja. Potreban joj je neko ko će se brinuti o njoj. Kada su starije mačke u pitanju, prednost je što su već umnogome istrenirane da, na primjer, obavljaju nuždu u kadici s pijeskom, da se umiljavaju ljudima i da oštre kandže na grebalici, a ne po zidu ili namještaju. Mačke iz prihvatilišta neke su od najdruželjubivijih stvorenja koje ćete sresti. Zato im dajte šansu i vratit će vam se trostruko.