Ogromna ljubav
184

Uginuo im pas pa platili kloniranje 50.000 dolara kako ne bi tugovali

DP
Svakog dana sve više raste zanimanje za kloniranje ljubimaca, a jedan par iz Kalifornije je to učinio.

Za par iz Kalifornije, Marley je bio savršen pas. Kada je došlo vrijeme da se oproste od svog voljenog labradora, Alicia i David napravili su ono što su morali kako bi "dio Marleyja" održali u životu, klonirali su ga.

"Ziggy i Marley jako su slični. Imaju isti karakter, isto se igraju, preferiraju iste igračke", istakla je Alicia za CNN.

Iako kloniranje ljubimaca izgleda kao nešto što možete vidjeti samo u filmovima naučne fantastike, ono se često praktikuje. Pjevačica i glumica Barbara Streisand, otkrila je 2018. godine da su njeni psi zapravo klonovi njenog preminulog psa. U Južnoj Koreji, pas tragač koji je bio poznat po svom legendarnom njuhu kloniran je kako bi napravili još sedam pasa tragača.

Herojski pas Trakr, koji je spasio posljednjeg preživjelog iz ruševina poznatih blizanki nakon napada 11. septembra, kloniran je pet puta.

Proces kloniranja Marleyja napravljen je u ViaGen Pets gdje ovaj proces košta 50.000 dolara. Ovaj mladi par smatra da je to mala cijena za ono što su dobili kao rezultat. Kloniranje je najmanje što su mogli napraviti, ipak je Marley spasio Alicijin život.

Kada je Alicia bila u četvrtom mjesecu trudnoće, par je sa psom otišao na planinarenje. Alicia se sagela kako bi dohvatila štap za hodanje, ali je Marley pojurio i počeo grebatii tlo s kojeg je htjela uzeti štap. Iza staze skrivala se otrovna zvečarka, Marley ju je primijetio i otjerao. Kasnije mu je dijagnosticiran rak, uginuo je prije pet godina.

Par ističe da sada njihova djeca imaju puno više od sjećanja na Marleyja, mogu odrastati s njim.

Kako funkcioniše proces kloniranja

ViaGen koristi istu metodu kloniranja koja je korištena za kloniranje slavne ovce Dolly 1996. godine. Dok je ljubimac živ ili ubrzo nakon smrti, veterinar napravi biopsiju tkiva. Uzorak se šalje u kliniku, koja će iz njega uzgojiti nove žive stanice pa ih zamrznuti.

Kada vlasnici odluče da žele klonirati svog voljenog ljubimca, ViaGen uzima očuvani DNK materijal preminulog psa, ubrizgava ga u jajnu stanicu koju su uzeli iz izabrane ženke. Ako sve prođe kako treba, razvija se embrij. Embrij se tada stavlja u surogat majku, koja će prirodno ošteniti kloniranog psa. Kako nijedan gen originalnog psa nije promijenjen, stručnjaci iz ViaGena tvrde da kloniranjem stvaraju identičnog blizanca željenog ljubimca, koji je igrom slučaja rođen malo kasnije.