Obratite pažnju
27

Tužna vlasnica upozorila da vrećica čipsa može usmrtiti psa

DP
Većina vlasnika pasa zna da psi uživaju u ljudskoj hrani više nego u svojoj, a i ne možemo ih kriviti za to. Potrebno je da se vlasnici upoznaju s opasnostima koje nose komercijalna pakiranja grickalica.

Većina hrane za pse vjerojatno ima dosadan okus ili je hrskava kao karton, u usporedbi s raznovrsnim grickalicama koje ljudi konzumiraju. Prije nego što dopustimo ljubimcima da uživaju u našim grickalicama, moramo se podsjetiti na nekoliko tragedija koje su se dogodile kako se povijest ne bi ponovila.

Prije nekoliko godina, jedna djevojka na Facebooku, Christina Young, postavila je upozorenje za druge vlasnike pasa nakon tragedije koja ju je pogodila. Young je govorila o užasnoj nesreći koja se dogodila, kada je njen Pitbull Petey, zaglavio svoju glavu u vrećici čipsa, zbog koje se na kraju ugušio.

Razumljivo potresena zbog iznenadne smrti svog ljubimca, Young je na Facebooku napisala da je Petey nekako uspio dohvatiti vrećicu čipsa s radne površine, za što će sebe kriviti do kraja života. Da je Petey pojeo sav čips, ali da je zaglavio glavu u vrećici jer je pokušao pojesti i mrvice. S obzirom na to da je vrećicu bila prazna, što više je on pokušavao udahnuti, vreća se brže stezala oko njegove glave, što je dovelo do gušenja.

Želeći spriječiti sve slične nezgode kod ljubimaca, Young i njeni partner, odlučili su iskoristiti vlastitu tragediju da educiraju druge vlasnike o opasnostima koje vrećice čipsa predstavljaju za ljubimce.

Nažalost, Peteyjeva tragedija nije izdvojen slučaj, to se ljubimcima događa jako često. Postoji organizacija koje je osnovana da bi podigla svijest o opasnostima gušenja kod ljubimaca, kao i da utječe na one koji su izgubili svoje dlakave prijatelje tako. Ta se organizacija zove Prevent Pet Suffocation i osnovala je Bonnie Harlan, čiji je ljubimac također uginuo zbog vrećice čipsa, prenosi Cesar's way.

Iako ne postoji tačna statistika koliko često dolazi do ovog tipa smrti kod pasa, potrebno je da se podigne svijest i da se o tome razgovara. Upravo iz tih razloga, organizacija Prevent Pet Suffocation, vlasnicima nudi različite trikove i savjete, kako smanjiti broj smrti kod ljubimaca, tako što će skloniti čips izvan ljubimčeva dometa. Oni uče vlasnike kako reanimirati psa, kao i kako da pravilno odrežu vrećicu da se ljubimci ne mogu ozlijediti, ako ih nađu u smeću.

Ovo je jako važno jer do gušenja dolazi jako brzo, pitanje je minute.

Beth Brookhouser, iz Society for the Prevention of Cruelty of Animals, istaknula je: "Najbolja stvar koju možete napraviti je kuću učiniti sigurnom za vašeg psa, kao što bi to napravili za radoznalo malo dijete. Bitno je da dresirate svog psa, da ne prilazi radnoj površini u kuhinji i da ne čačka smeće. Nažalost, mirisi koji dolaze s radnih površina i smeća mogu biti previše neodoljive za vašeg ljubimca".

Kao dodatak, Prevent Pet Suffocation ima otvorenu peticiju čiji je cilj natjerati tvrtke koje proizvode čipseve da stave upozorenja na svoja pakiranja, da obavijeste kupce da se psi mogu ugušiti ako stave vreću preko glave.

Kada pas stavi vreću na glavu, stvori se vakuumski pečat oko njihovog vrata. Kako pas pokušava disati, vreća se zateže oko njegovog vrata, smanjuje se kisik. Pas može umrijeti u roku nekoliko minuta, a previše njih je već izgubilo život.