Žive na Arktiku
4

Sve što niste znali o polarnom medvjedu, najvećem kopnenom sisaru na svijetu

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Polarni medvjed nema prirodnih neprijatelja, samotnjak je i potpuni vladar okruženja u kojem živi, što ljude tjera da mu se dive i da ga se boje u isto vrijeme.

Polarni ili bijeli medvjed najveći je kopneni mesojed na svijetu, mužjaci mogu biti teški od 450 do 1000 kilograma, dok su ženke skoro dva puta lakše, piše National Geographic. Mogu živjeti 25-30 godina, a kada se uspravi odrasli mužjak može biti visok 3,35 metara.

O polarnim medvjedima

Polarni medvjedi lutaju hladnim pločama Arktika i plivaju u priobalnim vodama tog područja. Jaki su plivači, a njihove velike prednje šape, koje koriste za veslanje, blago su prekrivene plovnom kožicom. Neki polarni medvjedi mogu biti uočeni kako plivaju i stotinama kilometara daleko od obale, iako vjerovatno većinu tog vremena provedu plutajući na hladnim pločama.

Prilagođavanje na Arktik

Polarni medvjedi žive na jednom od najhladnijih mjesta na planeti i ovise o debelom sloju krzna koje im služi kao izolacija i prekriva slojeve masti koji ih griju. Krzno raste čak i na dnu njihovih šapa, što ih štiti od hladnih površina i osigurava im dobru kontrolu nad ledom. Bijelo im krzno omogućava kamuflažu u okruženju koje se sastoji od snijega i leda. Ispod svog krzna, polarni medvjedi imaju crnu kožu kako bi bolje upijali sunčeve zrake.

Lov

Ovi snažni predatori uglavnom love tuljane. U potrazi za njima, uglavnom ih čekaju kod polomljenog leda koji tuljani koriste kako bi udisali zrak. Ako mu se ukaže prilika, polarni će medvjed jesti i lešine, kao što su mrtvi kitovi, recimo. Ovi arktički divovi vladari su svog okruženja i nemaju prirodnih neprijatelja.

Uzgoj i ponašanje

Ženke kopaju jazbine duboko u snježnim nanosima, što osigurava zaštitu i izolaciju od arktičkih elemenata. Mladunčad rađaju zimi i obično rađaju blizance. Mladunčad sa svojim majkama živi oko 28 mjeseci kako bi naučili vještine preživljavanja na dalekom sjeveru. Ženke agresivno štite svoje mlade, ali nemaju pomoć svojih mužjaka samotnjaka. Zapravo, muški polarni medvjedi mogu ubiti mlade medvjede svoje vrste.

Polarni su medvjedi privlačni, ali su snažni predatori koji nemaju urođen strah od ljudi, što ih može učiniti opasnim. Blizu ljudskih naselja često osjete smeće, dovodeći ljude i medvjede u opasnu blizinu.