Izgubila se i povrijedila
62

Srceparajuće scene s Paga: U naručju nosio ranjenu ovcu da ne bi sama uginula u kamenjaru

I. B.
Dokaz da  čovjek i životinja mogu biti najbolji prijatelji (Foto: Facebook)
Dokaz da čovjek i životinja mogu biti najbolji prijatelji (Foto: Facebook)
Osim što su živa bića te ih istinski možemo osjetiti, životinje su mnogim ljudima i poput članova porodice. Još jedna priča koja je to potvrdila desila se na hrvatskom otoku Pagu i odmah je obišla internet.

Vlasnici OPG-a Fabijanić podijelili su priču koja bi rastopila i najhladnija srca, a koja je svakako jednim dijelom slomila njihova. Naime, njihova ljubimica, 15-godišnja ovca neobičnog imena Zgužvano uho, prošlog se mjeseca nije vratila s paše.

Ona se zagubila u brdu, a propinjući se na drvo, pala i zaplela u šiblje. Tako ranjena i bespomoćna, bez hrane i vode, provela je noć u brdu.

Njeni vlasnici nisu odustali od svoje ljubimice, a kada su je našli, uprkos lošim uvjetima, uradili su sve što je potrebno da je dovedu kući.


"On je tražio satima. I našao, Bogu iza nogu. Ja sam dušu ispustila do gore i donijela lancune da je nekako prenesemo. Nema šanse, bojim se visine, kamenje klizi i oštro je kao sam vrag. Pa je on napravio jedino što mu se činilo ispravno.. Digao je u naručje i pravac pojata", pisalo je na snimci koja je mnoge i rasplakala.

I sama vlasnica priznala je da je za nju ovo bilo teško.

"Plazila sam za njima i plakala. Plakala jer ne znam hoće li Zgužvana preživjeti... Rekao je, da ako treba uginuti, uginuti će doma, ali Boga mi sama u kamenjaru neće", prepričala je.

Nakon što su je doveli kući, Zgužvano uho pregledali su veterinari, a unatoč tome što je preživjela, ovca je, kako zbog nesreće, tako i zbog starosti, bila suviše slaba. Kako su objasnili, "noge je nisu slušale".

"Iskustvo nam kaže, da ništa od toga. Srce govori drugo. Dok god nije u bolovima, pokušavat ćemo. Jede, pije, burag radi ko veliki, srce isto. Prijeloma i rana nema. Ali je noge ne slušaju. Pa vježbamo. Fizioterapija na bali sijena. Masiramo joj noge, vježbamo kukove, malo se sama koprca i tako. Valjda će sve to uroditi nekim plodom", napisali su u jednoj od objava tokom oporavka.

No, nažalost sljedeća objava nije nosila sretne vijesti. Zgužvano uho nije preživjela. Vlasnici su se oprostili od nje fotografijom, dok su mnogi ispod pisali kako ih je ova vijest pogodila.

Ipak, ono što je mnoge utješilo je i činjenica da ovčica posljednjih dana nije bila sama ni napuštena.

"Otpratili ste je ko biće, a ne ko stvar. Dali ste joj sve što je trebalo. Neka djeca se za vlastite roditelje tako ne pobrinu. Svaka čast! Žao mi je, ali eto, takav je život. Ostanite takve ljudine", samo je jedan od brojnih komentara hvale koje su dobili vlasnici.