Dobila proteze
9

Sibirska zima zamalo je ubila mačku: Zahvaljujući naučnicima ponovo stoji na sve četiri noge

DP
Pothvat ruskih veterinara produžio je život bespomoćnoj mački koja je doživjela teške traume.

Životinje koje se suoče s ovako teškim traumama najčešće budu uspavane, ali su plemeniti ljudi uložili golemi napor da mački produže život.

Siva mačka Dymka je ugradnjom proteza od titana dobila novu priliku. Umjesto šapa koje je izgubila pretprošle zime, sada ima implantate.

Proteze su nastale saradnjom veterinara Sergeia Gorshkova i istraživača s Politehničkog sveučilišta u Tomsku. Napravljene su od titanija, a potom povezane s kostima mačke.

"Dymka je postala druga mačka na svijetu koja ima proteze na sve četiri noge. Riječ je o metalnim šapama kreiranim samo za Dymku. Završni čin izrade odrađen je na 3D printeru", saopćeno je s Univerziteta u Tomsku.

Da bi smanjili mogućnost odbacivanja umjetnog materijala, naučnici su proteze obložili mikroaktivnim slojem kalcijevog fosfata.

"Vanjski dijelovi proteze također su printani na 3D printeru i izrađeni u obliku mačjih šapa", navode s ruskog sveučilišta.

Četverogodišnja mačka spašena je od smrzavanja na jednom putu u Sibiru 2018. godine. Ekstremno niska temperatura napravila je smrzotine na njenom tijelu opasne za život. Dymka je tada izgubila šape, rep i uši, piše Fox News.

Operacija su izveli veterinari klinike BEST u Novosibirsku. Postupak je protekao u dvije faze: najprije je Dymka tokom juna 2019. godine dobila implantate u prednjim nogama, a potom i preostala dva u decembru 2019. godine.

Stručnjaci kažu da je mačka sada sposobna voditi normalan život. Može hodati, trčati i prelaziti stepenice.